Davos: Kineski premijer naglasio da Kina nepokolebljivo brani multilateralizam
Foto: Kineska medijska grupa

SPORAZUM

Davos: Kineski premijer naglasio da Kina nepokolebljivo brani multilateralizam

Li je, takođe, pozvao na jačanje globalne razmene i saradnje na polju nauke i tehnologije, zajednički rad na stvaranju otvorenog, pravednog i nediskriminatornog okruženja za naučni i tehnološki razvoj i rušenje barijera koje ograničavaju protok inovacionih faktora

Objavljeno:

Kina niti izlazi iz sporazuma niti se povlači iz organizacija, niti traži od drugih zemalja da izaberu stranu, i uvek je nepokolebljivo bila pristalica multilateralizma, izjavio je kineski premijer Li Ćijang u utorak na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (SEF) 2024.

„Tema ovogodišnjeg sastanka pod nazivom "Obnova poverenja" dobro je odjeknula“, rekao je Li dok se obraćao na događaju čiji je domaćin Klaus Švab, osnivač i izvršni predsednik SEF-a „Poverenje dolazi iz naše zajedničke težnje za boljom budućnošću za čovečanstvo i iz naše zajedničke volje da radimo zajedno na tome. Kako je istakao kineski predsednik Si Đinping, svet je ušao u novi period turbulencija i transformacija, ali se ukupan pravac ljudskog razvoja i napretka neće promeniti, ukupna dinamika svetske istorije se neće promeniti, kao ni put ka zajedničkoj budućnosti međunarodne zajednice“.

Li je izneo predlog od pet tačaka o obnovi poverenja, jačanju saradnje i promovisanju globalnog ekonomskog oporavka, od kojih je prvi cilj jačanje koordinacije makroekonomske politike, čvrsto čuvanje multilateralnog sistema trgovanja i izgradnja veće sinergije za svetski ekonomski rast.

Drugi je, rekao je Li, jačanje međunarodne industrijske podele rada i koordinacije, nepokolebljivo promovisanje liberalizacije trgovine i investicija i olakšavanje, kao i efikasno održavanje stabilnosti i nesmetanog protoka globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

Li je, takođe, pozvao na jačanje globalne razmene i saradnje na polju nauke i tehnologije, zajednički rad na stvaranju otvorenog, pravednog i nediskriminatornog okruženja za naučni i tehnološki razvoj i rušenje barijera koje ograničavaju protok inovacionih faktora. „Saradnja na zelenom razvoju treba da se ojača“, rekao je Li, „Zemlje širom sveta treba da uklone razne barijere na tom polju, zajednički rade na zelenoj transformaciji, poštuju princip zajedničkih, ali razlikuju odgovornosti i aktivno se pozabave globalnim klimatskim promenama“.

Peti je jačanje saradnje Sever-Jug i saradnje Jug-Jug, potpuno sprovođenje Agende UN za održivi razvoj 2030, premošćivanje razvojnih jazova i nastojanja da se izgradi univerzalno korisna i inkluzivna svetska ekonomija, rekao je kineski premijer. Li je naglasio da je Kina zemlja koja pridaje veliki značaj obavezama, osvrći se na svoje reči konkretnim postupcima sve vreme. Sa najvećom iskrenošću, naj većim naporima i konkretnim rezultatima, Kina je dosledno dokazala svetu da je zemlja vredna poverenja.

„Poslednjih godina Kina je bila važan pokretač globalnog razvoja, a sada napreduje kineskom modernizacijom na svim frontovima kroz visokokvalitetni razvoj“, rekao je Li „Kina je uspostavila čvrste osnove u smislu industrijske baze, faktora proizvodnje i inovacionih kapaciteta“.

Li je rekao da Kina ima supertržište sa rastućom potražnjom, a takođe gaji ove pokretače rasta velikih razmera u oblastima kao što su novi tip urbanizacije i zelene tranzicije.

„Njime će se obezbediti širi prostor za jačanje globalne trgovine i investicija“, izneo je u govoru „Bez obzira kako se svet promenio, Kina će ostati posvećena fundamentalnoj nacionalnoj politici otvaranja i sve šire otvarati svoja vrata svetu“.

Li je posle obraćanja odgovarao na pitanja Švaba o temama uključujući upravljanje veštačkom inteligencijom (VI) i multilateralni sistem. On je naglasio da se mora biti usredsređen na ljude, inkluzivnost i doneti korist za sve, raditi za dobru VI uz dobro upravljanje i voditi VI u pravcu koji pogoduje napretku ljudske civilizacije.

Rekao je da pravi multilateralizam treba da se gradi na osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose na osnovu svrha i principa Povelje UN.

„Kina niti izlazi iz sporazuma niti se povlači iz organizacija, niti traži od drugih zemalja da izaberu stranu, i uvek je nepokolebljivo bila pristalica multilateralizma“, zaključio je.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.