LEDENI TALAS SA ARKTIKA ZAMRZAO ZEMLJE ŠIROM SVETA: Jake mećave odnele više života u SAD, Britanija se ZABELELA
Foto: AP Photo Jeffrey T Barnes

DRAMATIČNO

LEDENI TALAS SA ARKTIKA ZAMRZAO ZEMLJE ŠIROM SVETA: Jake mećave odnele više života u SAD, Britanija se ZABELELA

Temperature ispod nule i sneg potpuno su poremetile avio saobraćaj na Srednjem Zapadu i Zapadu

Objavljeno:

Hladan arktički talas zamrzao je Sjedinjene Američke Države i Evropu. Hiljade letova je otkazano, očekuje se da će pasti i do 20 centimetara snega, a u pojedinim gradovima temperature su uveliko pale u debeli minus.

Kataklizma u Sjedinjenim Američkim Državama

Temperature ispod nule i sneg potpuno su poremetile avio saobraćaj na Srednjem Zapadu i Zapadu, ali i na nekim aerodromima na jugu Amerike.

Ukupno je otkazano više od 3.000 letova. Najviše otkazanih letova bilo je na aerodromu u Teksasu, gde je ukupno otkazano više od 1.000 letova, piše NBC Njuz.

Montana je ponela „titulu“ najhladnije države u SAD-u, gde je izmereno minus 42 stepena, dok je najtoplije bilo na Floridi.

Oko 110.000 američkih domova i preduzeća ostalo je bez struje, najviše u Oregonu.

Zvaničnici sektora javnog transporta pozvali su stanovnike da izbegavaju putovanja jer se očekuje da će putevi biti opasni i klizavi od leda koji bi mogao da optereti drveće i dalekovode i dodatno oteža situaciju.

Nastava je otkazana u školama u Portlandu, Čikagu, Denveru, Dalasu i Fort Vortu.

Niske temperature odnele su više ljudskih života širom Amerike. Najmanje četiri osobe su nastradale, uključujući dve osobe za koje se sumnja da su preminule od hipotermije.

Jedan muškarac je poginuo nakon što je drvo palo na njegovu kuću, a jedna žena je stradala u požaru koji izbio kada je drvo palo na kamp kućicu. Pokrenuta je i istraga o smrti tri beskućnika u Milvokiju, a zvaničnici kažu da je hipotermija najverovatniji uzrok.

Očekuje se da će kiša i susnežica nastaviti da padaju u pojedinim delovima SAD.

Očekuje se da će temperature biti umerenije sredinom nedelje, ali se predviđa da će novi talas hladnog vazduha stići na jug SAD preko severnih ravnica i srednjeg zapada.

Velika Britanija okovana snegom

Ledeni talas stigao je i u Veliku Britaniju. Najhladnija temperatura od minus 22 stepena izmerena je u Škotskoj.

Kako piše Dejli mejl, Liverpul je od engleskih gradova najviše pogođen snegom, a takođe je zatvoreno i 36 škola, a u Škotskoj 100.

Britanska meteorološka služba saopštila je da bi temperature mogle da padnu i na minus 15, a na snazi je i više od 100 upozorenja na poplave.

Snežna oluja, Sneg, Oluja, Amerika
foto: EPA JUSTIN LANE

Arktički vazuh pomerio se na jug širom zemlje u poslednjih nekoliko dana, čineći ga za pet do šest stepeni nižim nego što je uobičajeno za ovo doba godine, saopštio je Met ofis.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje o hladnoći, koje upozorava na moguće posledice po zdravstveni i socijalni sektor.

Zbog oštre zime poremetio se i železnički saobraćaj.

Ovakve zime zabeležene su 2018. godine, kada je u martu selo Nenthed bilo okruženo snežnim nanosima, zbog čega su zalihe hrane morale da se isporučuju helikopterom.

Takođe, u novembru 2021. godine, mušterije paba Tan Hil, bili su zarobljeni u taverni tri dana.

Zavejani u Kini

Oko 1.000 turista u Kini je blokirano zbog lavina u planinskom naselju u regionu Sinđang na severozapadu zemlje.

Promenljivo vreme ometa evakuaciju, a pristup do turističkog sela Hemu, u blizini tromeđe Kazahstana, Rusije i Mongolije presečen je zbog lavine.

Visina snežnog pokrivača u pojedinim krajevima dostiže čak sedam metara, što otežava rad mehanizacije za raščišćavanje puteva.

Čišćenje deonice zatrpanog puta duge 50 kilometara počelo je pre nedelju dana. Spasilačke napore i radove na uklanjanju snega komplikuju kamenje, krhotine i grane drveća koje je nanela lavina, pa je mehanizacija za raščišćavanje puteva gotovo neupotrebljiva, a spasioci su zbog toga koristili lopate i bagere.

Bonus video: LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

(Espreso/Agencije/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.