REGION NA KORAK OD SVEOPŠTEG RATA: Ispaljeni PROJEKTILI kao ODMAZDA za prethodni NAPAD, tenzije samo RASTU
Iran, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

tenzije na istoku

REGION NA KORAK OD SVEOPŠTEG RATA: Ispaljeni PROJEKTILI kao ODMAZDA za prethodni NAPAD, tenzije samo RASTU

Napad IRGC-a u ponedeljak je u stvari bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu

Objavljeno:

Iranska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da je u ponedeljak balističkim projektilima napala ciljeve u severnom Iraku i Siriji.

Napad je bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je portal IRGC-a. Garda je objavila da je teroristička milicija Islamske države (IS) „locirana na okupiranim teritorijima Sirije i uništena ispaljivanjem niza balističkih projektila“, prenosi Jutarnji list.

Gotovo istovremeno, nekoliko glasnih eksplozija potreslo je severni irački grad Irbil malo pre ponoći u ponedeljak. Očevici su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji.

Projektil
Projektilfoto: AP/ Ilustracija

Pogođen je i međunarodni aerodrom u tom kurdskom gradu. IRGC je objavio da su udari izazvali „uništenje špijunskog štaba cionističkog režima (Mossad)“.

Direktor Međunarodnog aerodroma Irbil rekao je u izjavama da letovi koji dolaze i odlaze iz aerodroma teku normalno. Bezbednosti izvori u Irbilu rekli su za DPA da su „iranski projektili pali na farme severno od Irbila i pogodili domove i imovinu građana.“

Portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler rekao je na platformi X da SAD „snažno osuđuje iranske napade u Irbilu i izražava saučešće porodicama žrtava“.

Ispaljivanje rakete
Ispaljivanje raketefoto: Printscreen/Twitter/@_RichardHall

„Protivimo se iranskim drskim raketnim napadima i podržavamo vladu Iraka i napore regionalne vlade Kurdistana da se ispune težnje iračkog naroda.“

Situacija u regiji izuzetno je napeta od izbijanja rata u Gazi pre više od tri meseca. Dosad nije bilo raketnih napada IRGC-a, ali militantne grupe u savezu s Iranom često su napadale mete u Siriji i Iraku poslednjih meseci. Izrael i SAD smatraju se najvećim neprijateljima Irana još od Islamske revolucije 1979.

U terorističkom bombaškom napadu početkom januara u Iranu je poginulo više od 90 ljudi. ISIS je ubrzo nakon toga preuzeo odgovornost za napad.

Dana 25. decembra, visoki oficir IRGC-a ubijen je u Siriji u navodnom izraelskom vazdušnom napadu. Teheran je tada najavio osvetu.

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

(Espreso/ Jutarnji list/ Hina/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.