Kina pozdravlja odluku Naurua da prizna princip jedne Kine i da prekine diplomatske veze sa Tajvanom
Foto: Kineska medijska grupa

DIPLOMATSKI ODNOSI

Kina pozdravlja odluku Naurua da prizna princip jedne Kine i da prekine diplomatske veze sa Tajvanom

Kina je uspostavila diplomatske odnose sa 182 zemlje na osnovu principa jedne Kine

Objavljeno:

Kina ceni i pozdravlja odluku vlade Republike Naurua a prizna princip jedne Kine, te da prekine takozvane diplomatske veze sa Tajvanom i da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Kinom, rekla je u ponedeljak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Izjava ortparolke je usledila nakon što je vlada Republike Naurua prethodno zvanično objavila odluku da na svetu postoji samo jedna Kina, da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja celu Kinu.

To je ono što je potvrđeno u Rezoluciji 2758 Generalne skupštine UN-a i to je preovlađujući konsenzus međunarodne zajednice, rekla je portparolka.

Kina je uspostavila diplomatske odnose sa 182 zemlje na osnovu principa jedne Kine. Odluka vlade Naurua o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kinom još jednom pokazuje da je princip jedne Kine pravac u kom se globalno mišljenje kreće i gde se luk istorije savija, rekla je portparolka.

Kina je spremna da radi sa Nauruom na otvaranju novih poglavlja bilateralnih odnosa na osnovu principa jedne Kine, rekla je portparolka.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.