RAT SA NARKOBANDAMA, PORAST NASILJA, MASOVNO BEŽANJE: Ekvador je novo svetsko žarište i nimalo nije naivno
Sukob u Ekvadoru, Foto: EPA/JOSE JACOME, EPA Julio Estrella, AP Photo Dolores Ochoa

sukob u svetu

RAT SA NARKOBANDAMA, PORAST NASILJA, MASOVNO BEŽANJE: Ekvador je novo svetsko žarište i nimalo nije naivno

Sukob u Ekvadoru započeo je nasilje u programu uživo, da bi sada i vojska bila spremna za "rat"

Objavljeno:

Tenzije širom sveta ne jenjavaju. Taman kada se u jednom delu smiri situacija, u drugom bukne. Tako je novonastala situacija u Ekvadoru postala centar zanimanja javnosti.

Među mnogim sukobima unutar države i Ekvador se susreće sa nemirima.

Sve je počelo u programu uživo.

Sukob u Ekvadoru

Vojska u Ekvadoru
Vojska u Ekvadorufoto: STR / AFP / Profimedia

Nakon bekstva moćnog vođe bande Adolfa Masijasa, poznat kao Fito, u Ekvadoru je uvedena vanredna situacija koja je eskalirala 9. januara ove godine kada je grupa naoružanih maskiranih ljudi upala je u uživo program na set TV mreže TC u lučkom gradu Gvajakilu, vikavši da imaju bombe dok su se u pozadini čuli zvuci slični pucnjavi.

Nakon toga, predsednik Ekvadora Danijel Noboa je prvo izdao izvršni dekret 111 koji predviđa "prepoznavanje postojanja unutrašnjeg oružanog sukoba“, a potom je proglasio 22 transnacionalne organizovane kriminalne grupe terorističkim organizacijama.

Iako su otmičari brzo savladani, a sada je, kako prenosi The Guaridan, Noboa objavio da su svi zarobljenici oslobođeni, strah među građanima je nastavio da raste, a mnogi Ekvadorci, desetine hiljada njih, odlučili su da pobegnu, krećući se na sever preko opasnog Darijen Rifta između Kolumbije i Paname.

Zbog povećanog straha, vojska je spremna na mogući porast unutrašnjeg sukoba.

Spremnost na rat

Kako je Noboa izjavio, Ekvador je već u ratu sa narkobandama. Spremnost vojske, vanredno stanje i budnost države jesu odgovor na najnoviji talas nasilja u državi koja je, prema rečima predsednika Noboa, do 2017. godine imala stopu nasilne smrtnosti u Ekvadoru pet na 100.000 stanovnika.

Kao razlog za povećano nasilje Vlada je našla odgovor na Noboin plan da izgradi nove visokobezbedne zatvore za vođe bandi.

Vojska u Ekvadoru
Vojska u Ekvadorufoto: Fernando Machado / AFP / Profimedia

Pred mladim predsednikom Noboom sada je veliki izazov uprkos njegovoj odlučnosti da suzbije nasilje koje izvršavaju narkokarteli.

Samo tri meseca od dolaska na čelo države, Nobou posmatra ceo svet, a okolne države postupcima jasno govore o svojoj zabrinutosti.

Danijel Noboa
Danijel Noboafoto: EPA-EFE/Jonathan Miranda

Podsetimo samo da je Kolumbija saopštila da će povećati vojno prisustvo i kontrolu duž skoro 600 kilometara granice sa Ekvadorom.

Kako će se dalje razviti situacija i da li Noboa ima snage da se izbori sa kriminalom u svojoj zemlji ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Ko je Danijel Noboa?

Trenutki predsednik Ekvadora je izabran za najmlađeg predsednika Ekvadora u istoriji.

Na čelu države Noboa će biti u periodu od 18 meseci da bi završio četvorogodišnji mandat prethodnika Giljerma Lasa, koji je dao ostavku kako bi izbegao mogući opoziv.

U svojoj ideji napretka Ekvadora, zacrtao je da će izgraditi društvo „bez nekažnjivosti, bez nepravde i bez nesigurnosti“, te najavio da će zemlja napraviti i dva zatvora maksimalne bezbednosti.

Kao naslednik banana imperije, Noboa se trudio da porodični posao nastavi onako kako je očekivano od njega. No, dok je bio u parlamentu, optužen je za sukob interesa jer je finansirao, iz svog džepa, putovanje za sedam poslanika u Rusiju - ključno tržište za posao njegove porodice sa bananama - tokom rata u Ukrajini.

Noboa je takođe optužen za utaju poreza, ali nikada nije proglašen krivim za prekršaje.

Noboa je u braku sa nutricionerkom Lavinijom Valbonezi sa kojom ima dvoje dece, a treće je na putu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:46

UŽAS U EKVADORU JE JOŠ JEDNO DELO NEVIDLJIVE RUKE! Analitičari: Bekstvo vođe narko bande iz zatvora ima POLITIČKU POZADINU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.