ZBOG IZJAVE BIVŠEG ČELNIKA NATO-A PUTIN ĆE ZADOVOLJNO TRLJATI RUKE: Svi ostali NEMI posle njegovih reči
Vojnik, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

rat u ukrajini

ZBOG IZJAVE BIVŠEG ČELNIKA NATO-A PUTIN ĆE ZADOVOLJNO TRLJATI RUKE: Svi ostali NEMI posle njegovih reči

Scenariji završetka rata u Ukrajini, podrazumevaju više mogućnosti za pobedu Rusije

Objavljeno:

Filip Bridlav, bivši vrhovni zapovednik NATO-ovih trupa u Evropi veruje kako postoje tri scenarija kako će se odviti sukob Ukrajine i Rusije. Dva od tri moguća raspleta podrazumevaju rusku pobedu.

„Ukrajini dajemo tek toliko sredstava da ostanu na bojnom polju, umesto da im damo dovoljno da zaista pobede. Nastavi li Zapad s takvom politikom Ukrajina će izgubiti rat. Rusija jednostavno ima više ljudi i resursa. Ako, pak, jednostavno napustimo Ukrajinu, oni će se nastaviti hrabro boriti. Umreće još desetak hiljada Ukrajinaca, a ruski predsednik Vladimir Putin pokoriće celu zemlju koja će opet završiti pod njihovom vlašću“, kazao je za Newsweek.

Bridlav je kao zapovednik NATO-a između 2013. i 2016. svedočio o posledicama Putinove aneksije Krima 2014. Danas smatra kako je po Ukrajinu jedini povoljan onaj scenario u kojem im Zapad odluči da pruža kakvu god pomoć, odnosno naoružanje, ovi zažele, prenosi Jutarnji list.

1 / 7 Foto: Ron Haviv

Zapadnim vođama uvukao se strah u kosti, a takvi uplašeni nisu u stanju da donose odluke koje bi porazile Putina“, dodao je Bridlav.

U američkom Insititutu za Rat (ISW), uticajnom „think tankom“ sa sedištem u Vašingtonu veruju da je zamrzavanje sukoba puno lošija opcija od nastavka pomoći Ukrajini, „budući da bi Vladimir Putin dobio dovoljno vremena da se pripremi za ponovne ratne bitke, pa i mogući sukob s NATO-om“.

„Duboko sam zabrinut, biće ovo vrlo teška godina za Ukrajinu. Nismo povećali našu proizvodnju oružja do te mere da možemo Ukrajini osigurati vatrenu nadmoć u ratu“, rekao je, pak, Gustav Gresel, viši politički saradnik pri Evropskom savetu za spoljne poslove (ECFR). Nada se da će 2025. biti bolja po Ukrajinu ako se poboljšaju lanci snabdevanja oružjem i obuka ukrajinskih trupa.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao više od 79 milijardi dolara, što je i najviše na svetu. Od toga je oko 30 milijardi bilo nemanjeno za naoružanje.

Osim američke, Ukrajini treba i velika pomoć Evropske unije. Planove im tu prvenstveno mrsi mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog meseca stavio veto na slanje 50 milijardi dolara vrednog paketa iz Brisela prema Kijevu. Bez toga paketa, kazao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, Ukrajina neće preživeti treću godinu rata.

U SAD-u veliki deo republikanaca predvođenih bivšim predsednikom Donaldom Trampom insistira na prestanku pomoći Ukrajini.

„Zapadna potpora Ukrajini trebalo bi da se preusmeri na izgradnju obrambenih sastava u zemlji, zatim na njihovu obuku, kao i proizvodnju oružja unutar te države“, poručio je Newsweeku Viktor Kovalenko, vojni analitičar i bivši ukrajinski vojnik.​

Bonus video:

13:15

AMERIKA JE OBUSTAVILA POMOĆ UKRAJINI ZBOG OVOGA! Stručnjaci: Evropa će biti u sve većim problemima, SVE JE SADA U RUKAMA MOSKVE

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.