TRAKTORI STIŽU U BERLIN, SPREMA SE HAOS? Nemački paori naoštrili zube protiv Šolca, ZATVOREN CENTAR GRADA!
Protetsi u Nemačkoj, Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

haos u najavi

TRAKTORI STIŽU U BERLIN, SPREMA SE HAOS? Nemački paori naoštrili zube protiv Šolca, ZATVOREN CENTAR GRADA!

Velike završne demonstracije nemačkih paora protiv Šolcove vlade

Objavljeno:

Udruženje poljoprivrednika Nemačke i njegove pokrajinske organizacije pozvali su na današnje velike demonstracije protiv smanjenja subvencija koja je uvela savezna vlada kancelara Olafa Šolca.

Berlinski Tagesšpigel navodi da se očekuju hiljade učesnika protesta koji od sinoć pristižu u nemačku prestonicu.

1 / 2 Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Navodi se da će ove demonstracije biti vrhunac talasa protesta poljoprivrednika koji su se u toj zemlji odvijali prethodnih dana.

Nemački list navodi da zbog demonstracija poljoprivrednika postoji rizik od saobraćajnog haosa u Berlinu i čitavom tom regionu.

Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

Navodi se da je berlinska policija sinoć objavila da će za poljoprivredna vozila biti zatvoren centar grada pošto je područje centralnih ulica već puno traktora.

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Nemačke krenuli su prošlog ponedeljka kada praktično nije bilo dela zemlje koji je normalno funkcionisao pošto je na drumove izašlo hiljade traktora.

Ispred Brandenburške kapije u Berlinu tada je u koloni poljoprivrednih vozila koja je blokira viđena i zastave nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (DDR), a bilo je i zahteva za raspisivanje varednih izbora.

Nemačka vlada je tada saopštila da neće biti promena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija, a portparol kancelara Šolca je poručio da "ne mogu uvek svi da budu zadovoljni".

Nemačka
foto: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Nemački vicekancelar Robert Habek je istog dana upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika i pozvao na zaštitu demokratije.

Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je tada Habek.

Ipak, protesti su već narednog dana bili manjeg intenziteta, da bi u sredu ponovo ojačali, a istog dana započeo je i štrajk mašinovođa "Dojče bana" (Nemačke železnice - DB) koji je dodatno doprineo saobraćajnom haosu.

Bonus video:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

(Espreso/Der Tagesspiegel/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.