EVROPA SE NAORUŽAVA, PANIKA SE ŠIRI STARIM KONTINENTOM! Ako Ukrajina PADNE, ovo će biti nove PUTINOVE METE?
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

STRAH SVE PRISUTNIJI

EVROPA SE NAORUŽAVA, PANIKA SE ŠIRI STARIM KONTINENTOM! Ako Ukrajina PADNE, ovo će biti nove PUTINOVE METE?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi nekoliko zemalja moglo da se nađe na nišanu Vladimira Putina i da će biti u opasnosti od napada ako prestane otpor Kijeva

Objavljeno:

Panika od mogućeg ruskog napada se širi Evropom! Švedska je upozorila svoje stanovništvo da budu spremni na mogućnost rata, ali veruje se da će četiri druge nacije pre Šveđana biti sledeće na udaru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi nekoliko zemalja moglo da se nađe na nišanu Vladimira Putina i da će biti u opasnosti od napada ako prestane otpor Kijeva. Zelenski je imenovao četiri evropske nacije za koje on veruje da bi mogle da dele sudbinu Ukrajine.

- Litvanija, Letonija, Estonija, Moldavija mogu biti sledeće. I to je sigurno, ako mi ne izdržimo – rekao je Zelenski na video snimku kojeg je podelioAnton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Moldavija je, inače, na nekih 600-700 kilometara od istočne granice Srbije.

Zelenski: Rusija počela da priča o Finskoj i Uzbekistanu

Zelenski je na turneji po baltičkim državama i juče se u Litvaniji zahvalio toj zemlji na paketu dugoročne vojne pomoći Ukrajini, vrednom oko 200 miliona dolara. Pritom je istakao da je Rusija u poslednje vreme upućivala pretnje nekoliko zemalja.

- Nedavno smo čuli da su počeli da pričaju o Finskoj, da su počeli da pričaju o nezavisnosti Uzbekistana, i tako dalje. Putin neće ovo završiti dok ga mi kolektivno ne okončamo – rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Putinova zloslutna najava

Sredinom decembra, Putin je zloslutno rekao da će biti "problema" sa Finskom nakon što se ona pridruži NATO.

- Zapad je uvukao Finsku u NATO! Zašto, jesmo li imali bilo kakve sporove sa Finskom?! Svi sporovi, uključujući i one teritorijalne prirode sredinom 20. veka, odavno su rešeni. Nema problema, stvorićemo Lenjingradski vojni distrikt i tamo koncentrisati vojne jedinice – rekao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Šveđani, spremite se za rat

Očekuje se da će u NATO posle Finske ući i Švedska, još jedna zemlja koja je napustila svoju neutralnost posle ruske invazije na Ukrajinu.

Kako piše Bi-Bi-Si, ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin rekao je u nedelju da bi "moglo doći do rata u Švedskoj". Podržao ga je i glavnokomandujući general koji je rekao da bi "svi Šveđani trebalo da se psihički pripreme za mogućnost rata".

Evropa se naoružava

U međuvremenu su evropske zemlje počele sve više da se naoružavaju.

Nemačka je najavila trajno raspoređivanje trupa u Litvaniji, u strahu od ruske invazije, blizu koridora Suvalki, uske tačke koja povezuje Kalinjingrad i Belorusiju. Zapadni vojni planeri smatraju da bi to bila jedna od prvih meta Rusije ukoliko eskalira rat u Ukrajini u sukob sa NATO.

- Spremni smo da branimo teritoriju NATO - rekao je nedavno nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

U sklopu jačanja vojnog odgovora na istoku, Francuska rotira svoje trupe kroz Estoniju od 2017. kao deo pojačane prisutnosti NATO, a predsednik Emanuel Makron je pojačao misiju LYNX koja sada ima 300 vojnika, u saradnji sa američkim i britanskim trupama.

Poslednjih meseci se i Poljska sve aktivnije naoružava.

I Uzbekistan na meti

Ali nisu samo zemlje u Evropi te koje se osećaju ugroženom.

U decembru je ultranacionalistički proruski pisac Zahar Prilepin javno pozvao da se teritorija Uzbekistana inkorporira u sastav Rusije, što je navelo uzbekistansko ministarstvo spoljnih poslova da pozove ruskog ambasadora Olega Malginova.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je pisac samo izrazio "svoje lično mišljenje koje nema veze sa zvaničnim stavom Rusije".

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

Tokom 2023. Rusija nije samo ciljala pojedinačne zemlje svojim pretnjama, već je i izazvala strah od novog globalnog rata. U oktobru je Kremlj tvrdio da je uvežbao svoju sposobnost da izvede masovni nuklearni udar.

Upozorenje Zelenskog usledilo je dok Ukrajina nastavlja da se bori protiv ruskih trupa. Ukrajina upozorava zapadne saveznike da joj ponestaje vojnih zaliha, pošto EU i SAD još nisu odobrile isporuku pomoći ratom razorenoj zemlji vrednu milijardu dolara.

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

(Espreso/ Blic/ Ivana Kešanski/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.