OVAJ GRAD NA UDARU VREMENSKOG ROLERKOSTERA: Iz ogromnog minusa u NULU, pa potom u -25 STEPENI
Sneg, Foto: RINA

vremenska prognoza

OVAJ GRAD NA UDARU VREMENSKOG ROLERKOSTERA: Iz ogromnog minusa u NULU, pa potom u -25 STEPENI

Temperature i tokom dana na području Moskve nisu išle iznad -20°C

Objavljeno:

Nakon veoma blagih temperatura za zimu, uz vrednosti i iznad 0°C, početkom ove godine doneo je evropskom delu Rusije polarni prodor, uz ekstremno niske temperature vazduha.

Nakon 1°C, temperature su početkom godine opale u mnogim predelima na -30°C, pa čak i u evropskom delu Rusije na ispod -35°C. Šire područje Moskve zabeležilo je temperature od -30°C, dok je prosek minimalnih i za najhladniji mesec -8°C.

Temperature i tokom dana na području Moskve nisu išle iznad -20°C, dok je prosek za januar -4°C.

Sneg
Snegfoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ledeno vreme zadržalo se danima, povremeno je padao i sneg.

Jezgro ledene vazdušne mase nalazilo se nad Skandinavijom, uz temperature od -44°C, koliko je mereno na severozapadu Švedske. Čak je i u Oslu temperatura opala na -30°C, što je 25 stepeni niža temperatura od proseka za januar.

Veoma hladna vazdušna masa prethodnih dana prodrla je i do centralne Evrope i našeg područja, ali u znatno blažem obliku, pri čemu su temperature padale i ispod -15°C u jutarnjim časovima.

Istovremeno, na severu Skandinavije je otoplilo, zahvaljujući advekcije toplije vazdušne mase sa severnog Atlantika, a temperature su prešle u plus.

U prethodna 24 sata advekcija osetno toplije vazdušne mase zabeležena je i sa Baltičkog mora stigla je i do zapada Rusije, pa su temperature u Moskvi danas dostigle i 0°C.

Sneg
Snegfoto: David Buzzard / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, ne zadugo, jer već ove večeri je usledio prodor nove ledene vazdušne mase, uz pad temperature na -10°C, a temperatura će biti u drastičnom padu i narednih dana.

Do subote ujutro minimalna temperatura ponovo će se na širem područje Moskve spustiti na skoro -30°C, a dnevne će ostati ispod -22°C.

Dakle, istok Evrope ovih dana beleži drastične promene temperatura vazduha, pa je nakon porasta za više od 20 stepeni, temperatura sada ponovo u padu za skoro 30 stepeni. Ovakve nagle oscilacije vremena, naročito u kratkom vremenskom periodu, mogu veoma neugodno da deluju na organizam ljudi.

Kada je reč o Srbiji, veoma hladno vreme zadržava se do kraja nedelje i ono će biti u skladu sa kalendarom, dok će sledeća sedmica doneti osetnije otopljenje.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Esprseo/ Telegraf.rs/ ĐĐ/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.