ČUVENI NEMAČKI LANAC ROBNIH KUĆA PODNEO ZAHTEVA ZA STEČAJ: I oni dotakli DNO, a evo šta sve VLASNIK POSEDUJE...
Katanac, Foto: Nebojša Mandić

posrnula ekonomija

ČUVENI NEMAČKI LANAC ROBNIH KUĆA PODNEO ZAHTEVA ZA STEČAJ: I oni dotakli DNO, a evo šta sve VLASNIK POSEDUJE...

Nemački lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof objavio je da je podneo zahtev za stečajem

Objavljeno: 16:51h

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabog poslovanja i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, zaključio je ECB u izveštaju o finansijskoj stabilnosti.

Nemački lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof objavio je da je podneo zahtev za stečajem, ukazujući na propast vlasnika, austrijske grupe za prodaju nekretnina, Signa, u uslovima širenja krize na evropskom tržištu.

Signa je trenutno najveća žrtva krize na evropskom tržištu nekretnina. Objavili su stečaj krajem novembra u uslovima podignutih kamatnih stopa u evrozoni i visokih troškova gradnje.

Banke izložene riziku

Samo nekoliko dana ranije Evropska centralna banka (ECB) upozorila je da bi podignute kamatne stope u evrozoni i slabija profitabilnost sektora komercijalnih nekretnina u idućim godinama mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

ECB, Evropska centralna banka, Banka
foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Stečaj vlasnika uzdrmao je i nemački lanac robnih kuća budući da više nije mogao računati na najavljenih 200 miliona evra pa je u utorak objavio stečaj po treći put u poslednjih nekoliko godina. U 2020. razlog im je bila pandemija, a u 2022. inflacija i skok troškova energije.

- Nesposobnost brojnih kompanija u grupi Signa čini velike štete Galeriji - stoji u priopćenju kompanije.

Signa obuhvata oko 1.000 kompanija i vlasnica je Krajslerovog nebodera u Njujorku i suvlasnica Selfridžsove robne kuće u Velikoj Britaniji. Uz Galeriju Karstadt Kaufhof, njen portfolio obuhvata i brojne druge komercijalne nekretnine u Nemačkoj i Austriji.

Bonus video:

01:16

DA LI BANKROT TRI AMERIČKE BANKE MOŽE DA SE ODRAZI NA NAS?! Stručnjaci upozoravaju: Švajcarska je već osetila stromglave posledice

(Espreso/Poslovni/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.