EVO KADA TAČNO PADA KINESKA NOVA GODINA: Računa se po lunarnom kalendaru, a kad čujete šta NIJE DOZVOLJENO...
Kineska Nova godina, Foto: Printscreen/Facebook/CRI Srpski

Praznici

EVO KADA TAČNO PADA KINESKA NOVA GODINA: Računa se po lunarnom kalendaru, a kad čujete šta NIJE DOZVOLJENO...

KIneska Nova godina, poznata kao Prolećni festival, ima promenljiv datum koji ese menja svake godine, ali uvek pada u periodu između 21.01. i 20.02.

Objavljeno:

Ove godine, Lunarna Nova godina pada 10. februara, i u Kini se obično slavi 15 dana. Tada ulazi u znak Drvenog Zmaja. Trenutno po kineskom kalendaru, 2023. je godina Zeca.

Datum proslave kineske Nove godine menja se svake godine jer se datum računa po lunarnom kalendaru, što znači da zavisi od položaja meseca.

Premav verovanju, osobe rođene u znaku Zmaja mogle bi da očekuju mnogo povoljnih promena ove godine, a očekuje se i značajna transformacija, obilje i napredak.Godine rođenja osoba u znaku Zmaja: 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.

Kineska Nova godina
foto: EPA/Made Nagi

Običaji za kinesku Novu godinu

Jedan od najvažnijih običaja je okupljanje porodice za večeru na novogodišnju noć.

Tuširanje nije dozvoljeno za Novu godinu, a čišćenje kuće i bacanje smeća sme tek nakon petog dana od praznika. To se primenjuje kako se ne bi sprala ili izbacila sreća.

Kinezi veruju da crvena boja tera duhove, pa svoj dom ukrašavaju motivima u ovoj boji. Na vratima su često oslikani bogovi ili kineska oznaka za sreću.

Kineski horoskop, Zodijak
foto: Roland and Sabrina Michaud / akg-images / Profimedia

Legenda o znakovima u kineskom horoskopu

Postoji nekoliko legendi koje objašnjavaju kako su odabrane životinje za predstavljanje kineskih godina, ali najpoznatija je priča o trci životinja.

Prema njoj, car je organizovao trku između životinja kako bi odabrao 12 najbržih životinja. Trka je bila izazovna jer su se životinje morale suočiti s različitim preprekama, a prvih 12 koje su stigle na cilj dobile su čast predstavljati godine u kineskom kalendaru.

Bonus video:

04:04

KINA 2030. POSTAJE NAJJAČA EKONOMSKA SILA, a na drugom mestu će biti JOŠ JEDNA azijska zemlja?! Dr Mitrović: Rastu uprkos svemu!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.