UPALJEN CRVENI METEOALARM, VANREDNO STANJE, JAKI VETROVI: Širom zemlje se strahuje na SCENARIO iz 1966. godine
Sneg, Foto: Profimedia, John Normile / Getty images / Profimedia, Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia, Cole Burston / AFP / Profimedia

nevreme u svetu

UPALJEN CRVENI METEOALARM, VANREDNO STANJE, JAKI VETROVI: Širom zemlje se strahuje na SCENARIO iz 1966. godine

Predviđa se da će zimske oluje izazvati pustoš širom Amerike donoseći nalet vetrova i priobalne poplave

Objavljeno:

U svih 50 država Amerike je upaljen crveni meteoalarm zbog snažne oluje! Nacionalna meteorološka služba predviđa da će se dva snažna zimska olujna sistema kretati kroz severozapadni, centralni, južni i istočni deo Pacifika ove nedelje. Za Aljasku se predviđaju mećavi, a obilne padavine mogle bi dovesti do poplava na Havajima.

Predviđa se da će zimske oluje izazvati pustoš širom zemlje donoseći nalet vetrova i priobalne poplave - a Nju Džersi je proglasio vanredno stanje nakon što je jug udario tornado.

Predviđa se da će sistem zahvatiti istočni deo SAD sa široko rasprostranjenom jakom kišom, jakim vetrovima i jakim olujama sa grmljavinom od utorka do srede rano, stvarajući opasne uslove. Jaka kiša koja bi mogla dovesti do poplava proširiće se od Floride Panhendla sve do južnog Mejna.

Sneg
Snegfoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Prognostičari su rekli da postoji poseban rizik koji se proteže od severne Virdžinije do južne Nove Engleske, gde bi procenjene količine padavina od jednog do tri inča u kombinaciji sa veoma zasićenim, a u nekim slučajevima i snegom prekrivenim tlom, od ovog vikenda mogle dovesti do poplava.

Procenjuje da bi jak vetar uz jaku kišu i jači udari između 40 i 60 milja na sat mogli da izazovu oštećenje drveća ili nestanak struje.

Nju Džersi proglasio vanredno stanje

Guverner Nju Džersija Fil Marfi proglasio je vanredno stanje koje će stupiti na snagu u utorak u 17 časova u očekivanju oluja. „Počevši od sutra ujutru i nastavljajući do srede ujutru, očekujemo jedan do četiri inča jake kiše, jake vetrove i potencijalne poplave u unutrašnjosti i priobalju“, rekao je Marfi.

Ova oluja će pogoršati efekte loših uslova koje smo iskusili u decembru i proteklog vikenda i mogla bi prethoditi još jednoj oluji u petak uveče. Kao i uvek, pozivam sve Nju Džerzijce – uključujući stanovnike naših priobalnih i rečnih zajednica – da prate sve bezbednosne protokole i da se sklone sa puteva osim ako je apsolutno neophodno.'

Prognostičari su primetili zabrinutost da će mlazni tok niskog nivoa biti na mestu neposredno ispred hladnog fronta dok se približava istočnoj obali, sa južnim vetrovima od 75 do 100 km/h. Ovo će verovatno dovesti do široko rasprostranjenih vetrova od 30-50 km/h, posebno blizu obale i za povišena područja gde će udari verovatno prelaziti 50 km/h.

Sneg
Snegfoto: Albuquerque Journal / Zuma Press / Profimedia

Meteorolog: Može se ponoviti mećava iz 1996. godine

Meteorolog AccuWeather predviđa da će oluja sa sobom povući topli vazduh iz Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana, što bi moglo da izazove brzo otapanje snega na tlu na severoistoku.

„Oluja će u početku doneti nalet jakog snega i period leda ili mešavine zime u delovima centralnih Apalača i Nove Engleske na neko vreme u utorak“, rekao je viši meteorolog Dan Pidinovski.

„Ali, najznačajniji uticaj predstojeće oluje biće jaki vetrovi i poplavne padavine.“

Predviđene poplave bi mogle da se uporede sa smrtonosnim poplavama izazvanim otapanjem snega tokom mećave 1996.

Njujork izdao upozorenje

Odeljenje za vanredne situacije grada Njujorka izdalo je upozorenje za putovanja od utorka uveče do srede ujutru zbog oluje.

„Očekuje se da će sutra uveče u Njujorku pogoditi još lošije vremenske prilike, donoseći sa sobom obilne kiše, jake vetrove i potencijal za poplave“, rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams.

„Naša gradska vlast je spremna da odgovori na sve što nam se nađe na putu, ali stanovnici takođe treba da preduzmu neophodne mere predostrožnosti da ostanu bezbedni i zaštite svoje stvari.“

Od utorka od 18 časova do 12 časova u celom gradu je na snazi straža za poplave. u sredu. Upozorenje o jakom vetru na snazi je za Bruklin, Kvins i Stejten Ajlend od 18 časova u utorak do 6 ujutru u sredu, a upozorenje o vetru je na snazi u isto vreme za Bronks i Menhetn.

Predviđaju se jake oluje sa grmljavinom širom severne Floride do Karoline.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/ 24sedam/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.