AMERIČKA MISIJA KA MESECU PROPALA VEĆ PRVOG DANA? Letelica naletela na "ANOMALIJU" koja sprečava dalji put...
Mesec, Foto: Espreso

NEMA NASTAVKA?

AMERIČKA MISIJA KA MESECU PROPALA VEĆ PRVOG DANA? Letelica naletela na "ANOMALIJU" koja sprečava dalji put...

Prvi američki lunarni modul u poslednjih 50 godina lansiran je danas ka Mesecu

Objavljeno: 17:17h

Kompanija Astrobotik koja stoji iza ovog projekta kaže da je njena svemirska letelica Peregrin iskusila "anomaliju" koja ju je sprečila da svoje solarne panele usmeri ka Suncu.

Bez mogućnosti punjenja baterija, misija neće moći da se nastavi, prenosi BBC.

Podsetimo, prvi američki lunarni modul u poslednjih 50 godina lansiran je danas ka Mesecu, pokrenuvši nadmetanje privatnih kompanija u trci za isporuke novih letelica NASA i drugim potencijalnim kupcima.

Modul Peregrin kompanije "Astrobotic Technology" lansiran je na potpuno novoj raketi Vulkan kompanije Junajted Launč Alajans (ULA), prenosi AP.

Raketa Vulkan je pred svitanje poletela sa kosmodroma na Floridi i odnela modul u orbitu oko Meseca, a pokušaj sletanja planiran je za 23. februar.

Kompanija "Astrobotic Technology" iz Pitsburga ima za cilj da bude prva privatna firma koja je uspešno sletela na Mesec, što su postigle samo četiri države.

Mesec
foto: Beta/Dragan Gojić

Prva misija SAD 1972.

Poslednji put su SAD pokrenule misiju sletanja na Mesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovek koji su hodali Mesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

Novi program svemirske agencije Artemis, nazvan po sestri bliznakinji grčkog boga Apolona, nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca u narednih nekoliko godina, ali prvo ce, verovatno pre kraja ove godine, poleteti modul sa četiri astronauta koji će samo kružiti u orbiti Meseca.

Raketa Vulkan koja je danas lansirana dugačka je 61 metar i zapravo je nadograđena verzija izuzetno uspešne rakete Atlas V koju su proizveli Boing i Lokid-Martin u okviru zajedničke kompanije ULA (Junajted Launč Alajans), ali koja se postepeno povlači iz upotrebe, navodi Rojters.

Kompanija milijardera Džefa Bezosa, Blu Oridžin, obezbedila je dva glavna motora za raketu koja je danas lansirana.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Blic/ Prenala: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.