ŠTA TO MUTE I KUVAJU OBAMA I BAJDEN? Naravno, tiče se TRAMPA!
Barak Obama i Džo Bajden, Foto: Profimedia

SASTANAK

ŠTA TO MUTE I KUVAJU OBAMA I BAJDEN? Naravno, tiče se TRAMPA!

Njih dvojica su razgovarali o kampanji tokom privatnog ručka u Beloj kući

Objavljeno:

Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je savetnike aktuelnog lidera Džoa Bajdena da se više potrude oko reizbora 2024. usled pada rejtinga aktuelnog predsednika.

Obama navodno veruje da će Bajdenove šanse biti poboljšane tako što će ovlastiti ljude u kampanji da deluju bez potrebe da traže odobrenje od Bele kuće, navodi Vašington post.

Obama i Bajden razgovarali su o kampanji tokom privatnog ručka u Beloj kući, objavio je u subotu Vašington post, pozivajući se na izvore upoznate sa tim. Bivši predsednik je navodno „veoma živo“ govorio o izborima 2024. i izgledima za pobedu Trampa.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Printscreen/Twitter/@DonaldJTrumpJr

Obama je podsetio na uspeh svoje kampanje 2012, kada su glavni pomoćnici preuzeli odgovornost za operacije reizbora na terenu širom zemlje, i kritikovao pristup Bajedna, koji ostavlja svoje savetnike u Beloj kući.

Prema izvorima koji su razgovarali sa agencijom pod uslovom anonimnosti, Obama se nije osvrnuo ni na šta konkretno u strukturi kampanje, ali je sugerisao da ona treba da se „kreće agresivno“ pošto je Tramp izgradio solidnu prednost među kandidatima u svojoj stranci pred republikanskr predizborr, pokazuju ankete.

On nije preporučio nijednu konkretnu osobu, ali je navodno pomenuo svog višeg stratega Dejvida Plufa, koji je predvodio Obaminu trku 2008. godine, kao primer nekoga ko bi mogao da pomogne.

Obama je ranije ove godine upozorio da bi Donald Tramp mogao biti ozbiljniji izazivač nego što mnoge demokrate misle. On navodno nije zabrinut samo zbog Bajdenovog sve manjeg broja pristalica, već i zbog efikasnosti njegove neortodoksne strukture kampanje.

Barak Obama i Džo Bajden
Barak Obama i Džo Bajdenfoto: Profimedia

Dejvid Akselrod, bivši viši predsednički savetnik, sugerisao je da bi Bajden trebalo da razmotri odustajanje od kandidature za 2024.

Bajdenov rejting je dostigao rekordno nizak nivo na kraju 2023. godine, sa samo 38 odsto glasača koji su odobravali njegov rad, prema nedavnoj anketi Vašington posta. Glasači, uključujući većinu demokrata, posebno su zabrinuti zbog Bajdenovih godina, kao i zbog njegovog postupanja u ratu između Izraela i Hamasa.

Bonus video:

14:41

POPODNEVNI DNEVNIK 06.01.2024

(Espreso/24sedam/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.