ODVEO JE 20 GODINA MLAĐU SLUŽBENICU U SOBI I REKAO JOJ... Svi su ZABORAVILI na Klintonovu JEZIVU AFERU pre Levinski
Monika Levinski, Foto: Profimedia

užasan predsednik

ODVEO JE 20 GODINA MLAĐU SLUŽBENICU U SOBI I REKAO JOJ... Svi su ZABORAVILI na Klintonovu JEZIVU AFERU pre Levinski

Mnogi se ne sećaju najranijeg skandala koji je uradio Bil Klinton, pre Monike Levinski

Objavljeno:

Američki predsednik Bil Klinton najzvučnije je ime u otpečaćenoj dokumentaciji u vezi sa slučajem Džefrija Epstajna, pokojnog bogataša i seksualnog predatora i osuđenog prestupnika, piše Glossy.

Kako se navodi u objavljenim papirima, Epstajn je jednoj od svojih žrtava rekao da političar "voli mlade" kada je pričao o devojkama.

Bil Klinton i godinama pre toga bio u je tema u medijima iz razloga koji nemaju veze s politikom, a njegova najveći skandal bila je afera s 27 godina mlađom Monikom Levinski, pripravnicom u Beloj kući.

Monika Levinski
Monika Levinskifoto: Profimedia

Međutim, to nije bio prvi skandal bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država – njega je nekoliko godina ranije za seksualno uznemiravanje tužila 20 godina mlađa Pola Džouns.

Džouns protiv Klintona

Kako je ona navela u svojoj tužbi, 8. maja 1991. godine, kada je Klinton bio guverner Arkansaza, Pola Džouns, inače državna službenica, odvedena je do njegove sobe u hotelu Excelsior u gradu Litl Rok. On joj je tamo, tvrdi, predložio da imaju odnose i skinuo odeću.

Džounsova je objasnila da je o tome ćutala sve do 1994, kada je desničarski magazin The American Spectator objavio članak na tu temu, pa je 6. maja 1996. ona podnela tužbu, dva dana pre isteka trogodišnjeg roka zastarelosti.

– Tako je počelo. Ja nikad ne bih nikome rekla. NIsam takva, to nije moja ličnost – rekla je Pola za Vanity Fair.

Klinton je u međuvremenu postao predsednik Amerike i najmoćniji čovek na svetu, a ona je rešila da nastavi dalje. Međutim, članak koji je objavljen ju je ohrabrio, a u sve su se uključili i advokati.

U iskazu koji je Klinton dao posle tužbe, svedočeći pod zakletvom, on je upitan je ikada imao odnose s Monikom Levinski, što je tadašnji predsednik Amerike negirao. Kasnije je u postupku opoziva u Predstavničkom domu optužen da je lagao pod zakletvom jer su se pojavili nepobitni dokazi da je između Klintona i Monike Levinski postojao seksualni kontakt.

U svakom slučaju, tužba Pole Džouns je pokrenula značajan pravni presedan jer je Vrhovni sud presudio da aktuelni predsednik nije izuzet od građanskih parnica za dela počinjena van javne funkcije.

Klinton se 1998. vansudski nagodio i pristao da plati Džounsovoj 850.000 dolara, a njegov advokat Robert S. Benet je tvrdio da je tužba neosnovana i da je političar rekao "da" nagodbi samo da bi se ona okonačala i da bi nastavio dalje.

Kako je Pola Džouns istakla u intervjuu za Vanity Fair 2016, i danas bi sve učinila isto kao devedesetih.

Da, jer sam zbog toga ono što sam danas. Ja sam jača osoba. Bila sam veoma, veoma introvertna, stidljiva, tiha, pokorna osoba pre svega ovoga – odgovorila je.

Ona je naglasila i da je njen slučaj uticao na donošenje mnogo važnih zakona.

Mislim da je to verovatno poboljšalo stanje na radnom mestu ženama, zbog toga kako se odvijao moj slučaj – rekla je.

Bonus video:

03:43

KURIR TELEVIZIJA DIREKNO IZ VAŠINGTONA: Viskonsin može da odluči izbornu trku, promili su u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Glossy/ Prevela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.