MARIN LE PEN UKIDA EVRO I VRAĆA FRANAK: Finansijski zemljotres u najavi
Foto: AP/Claude Paris

najavljuje ekonomske reforme

MARIN LE PEN UKIDA EVRO I VRAĆA FRANAK: Finansijski zemljotres u najavi

Evroskptična kandidatkinja za predsednika Francuske Marin Le Pen podsetila je svoje glasače da je "evro mrtav" i da bi trebalo da opstane samo kao sredstvo međunarodne trgovine, dok bi Francuska trebalo da povrati kontrolu i ponovo uvede franak
Objavljeno: 11:04h

Nedelju dana pre održavanja drugog kruga predsedničkih izbora u Francukoj, evroskptična kandidatkinja Marin Le Pen podsetila je svoje glasače da je "evro mrtav" i da bi trebalo da opstane samo kao sredstvo međunarodne trgovine, dok bi Francuska trebalo da povrati kontrolu i ponovo uvede franak.

- Treba da sami kontrolišemo valutu, da je prilagodimo svojoj ekonomiji, jer jedinstvena valuta danas predstavlja teret - izjavila je Le Pen u susret predsedničkim izborima koji se održavaju 7. maja u Francuskoj, naglašavajući da je "evro mrtav".

U subotu, Marin Le Pen postigla je dogovor sa bivšim rivalom Nikolasom Dupont-Aignanom, kolegom u kritici evra, koji je u prvom krugu izbora osvojio 4,7 procenata glasova, kojim će on biti premijer ukoliko ova četrdesetosmogodišnja pripadnica desnice pobedi.

- Izgradićemo vladu nacionalnog jedinstva - izjavila je.

- Ukoliko se svi slože, trebalo bi nam godinu do godinu i po dana da organizujemo koordinisan povratak na nacionalnu valutu.

U ugovoru o saradnji ove dve strane navedeno je da povratak na franak nije prioritet.

- Prelazak sa jedinsvene na zajedničku evropsku valutu nije preduslov ekonomske politike, plan će se prilagođavati prioritetima i izazovima sa kojima se vlada bude suočavala - navedeno je u ugovoru.

Marin Le Pen, prema istraživanjima, i dalje zaostaje za svojim rivalom Emanuelom Makronom, i to za 18 procenata.

(Espreso.co.rs / Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.