U OVIM METROPOLAMA NOĆAS ĆE BITI -30 STEPENI: Deo Evrope na udaru polarne hladnoće
Foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

VREMENSKE NEPOGODE

U OVIM METROPOLAMA NOĆAS ĆE BITI -30 STEPENI: Deo Evrope na udaru polarne hladnoće

Led i sneg okovali su Moskvu, temperatura je opala na širem području na -35°C.

Objavljeno:

Ledena vazdušna masa zahvatila je severne i istočne predele Evrope, a temperature su opale i 20-25 stepeni od uobičajenog proseka.

Na najjačem udaru nalaze se Rusija, pribaltičke zemlje, Finska, Norveška i Švedska.

Temperature u Rusiji opale su na skoro -40°C i to u evropskom delu zemlje, što je ekstremno hladno i za ova područja, jer je prosek temperatura u januaru na ovom delu zemlje od -15 do -5°C.

Led i sneg okovali su Moskvu, temperatura je opala na širem području na -35°C.

Ono što je interesantno, poslednji dane 2023. godine doneli su evropsko delu Rusije i Moskvi veoma blage temperature, uz vrednosti do 2-3°C, ali je padao i obilni sneg. U novogodišnjoj noći došlo je sa severa do drastičnog zahlađenja i pada temperature i za više od 30 stepeni.

Moskva, Rusija
foto: Printscreen/Twitter

Ekstremno niske temperature donele su temperature Skandinaviji i ispod -35°C, a na severozapadu Švedske temperatura je opala na rekordno niskih -43°C. To je najniža temperatura od 1999. godine i najniža ikada.

Inače, snažan ciklon zahvatio je jug Skandinavije i doneo obilne snežne padavine južnim predelima Norveške i severu Danske, uz olujne vetrove od 100 km/h. U pojedinim predelima na jugu Norveške palo i do 100 centimetara snega.

I dok je sever Danske zavejao sneg, na jugu zemlje i u delovima centralne Evrope padala je obilna kiša.

Prema vremenskoj prognozi, ledeni udar nastavlja se na severu Evrope i u Rusiji.

U noći između četvrtka i petka minimalna temperatura u Oslu i u Moskvi spustiće se na -30°C, dok je prosek u Moskvi oko -10°C, a u Oslu oko -5°C. Još hladnije biće severoistočno od Moskve, temperatura će biti i ispod -35°C, a jezgro ledene vazdušne mase očekuje se na severu Finske i Švedske uz -45°C.

Švedska, Sneg
foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

Ledeno će biti i tokom dana. U Moskvi se očekuje -22°C, prosek za januar je -4°C, a u Oslu -25°C, dok je prosek -1°C.

Dakle, temperature u Skandinaviji i u Rusiji biće i 25 stepeni niže od uobičajenog proseka.

Istovremeno, zahvaljujući toplom efektu severnog Atlantika u zimskom delu godine, odnosno Golfskoj struji, na obalnom području Norveške i severne Rusije biće veoma prijatnije, uz temperature od -5 do 0°C, a iznad vodenih površina prema polarnim prdelima i do pet stepeni iznad nule. Zbog ovog eferkta, morska površina ne ledi se ka polarnim predelima severnije od Skandinavije sve do skoro 70 stepeni severne geografske širine, dok severni deo Baltilka i istočni deo Barencevog mora već uveliko budu okovani debelim ledom.

I dok se sever i istok Evrope danima bore sa polarnim udarom, koji će potrajati do kraja sedmice, uz 20 ak stepeni niže temperature od proseka, južna i zapadna Evropa i naše poručju uživaju u skoro prolećnom vremenu i temperaturama i iznad 15°C i to zahvaljujući struanju vazduha sa Atlantika i Mediterana.

Ipak, narednih dana ledeni vazduh i sneg zahvatiće i centralnu Evropu, a početkom sledeće sedmice i naše područje, ali u znatno blažem obliku.

Bonus video: DA LI STE ČULI ZA OVAJ ZANAT? Kako nema više STRAŠNIH ZIMA kao nekada, I OVAJ NEPROCENJIVI ZANAT IZUMIRE!

04:10

DA LI STE ČULI ZA OVAJ ZANAT? Kako nema više STRAŠNIH ZIMA kao nekada, I OVAJ NEPROCENJIVI ZANAT IZUMIRE!

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.