UNUKA JE KRALJICA LIŠILA TITULE PRINCA, A ON POBEGAO NA KRAJ SVETA: Počeo je da radi, a o izgleda kao APOLON (FOTO)
Danska kraljevska porodica, Foto: EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT

kraljevska porodica

UNUKA JE KRALJICA LIŠILA TITULE PRINCA, A ON POBEGAO NA KRAJ SVETA: Počeo je da radi, a o izgleda kao APOLON (FOTO)

Princ Nikolaj koga često zovu i po prvom imenu - Hari, ima sličnosti sa britanskim kolegom

Objavljeno:

Danska kraljica Margareta II koja je 31. decembra u novogodišnjem govoru saopštila da će se 14. januara povući sa prestola i da će krunu predati sinu prestolonasledniku Frederiku, bila je veoma bliska sa britanskom kraljicom Elizabetom II.

A dansku i britansku kraljevsku porodicu spaja još jedna nit - princ Hari i princ Hari broj dva. Prvog odlično poznajete - uglavnom po skandalima, a šta javnost zna o njegovom pandanu iz Danske i otkud takvo poređenje?

Danski princ Hari je grof Nikolaj od Danske (24) koji je najstariji unuk kraljice Margarete II i najstariji sin princa Joakima i njegove prve supruge Aleksandre, grofice od Frederiksborga.

Kraljica Margareta II
Kraljica Margareta IIfoto: STOYAN NENOV / AFP / Profimedia

Danska kraljica oduzela mu je 2022. titulu princa, a titule je uskratila i njegovoj braći i sestri Feliksu, Henriku i Atinu. Bila je to važna odluka Margarete II čime je pokrenula duboke podele u porodici.

Srećom, činilo se da su izgladili nesuglasice nakon "mirovnih pregovora" i javnog izvinjenja kraljica, a grof Nikolaj je nakon toga započeo novi život kao student na Univerzitetu za tehnologiju u Sidneju, gde živi sa svojom devojkom, dizajnerkom, piše Daily mail.

Priča o oduzimanju titula je još jedna spona koja ga povezuje sa Harijem. Zna se da su britanskom princu i njegovoj supruuzi Megan Markl jedno vreme bile oduzete titule iako oni i dalje koriste prstižna zvanja, ali ih ne mogu služebno koristiti.

Britanski i dnaski princ Hari otišli su daleko od domovine i žive nove živote sa svojim partnerkama.

Oglasio se nekoliko sati nakon odluke o abdikaciji

Nikolaj koji radi kao model i ima fantastičan stil odevanja, sedmi je u redu da nasledi dansku krunu, a ubrzo nakon što je danska kraljica saopštila da silazi sa prestola nakon 52 godine, on se oglasio na Instagramu.Poručio je da jedva čeka da vidi šta će 2024. godina doneti, bilo je to oglašavanje samo nekoliko sati nakon kraljičinog govora.

Nije direktno pomenuo abdikaciju svoje bake, a podelio je momente koje su obeležili njegovu 2023. godinu.Ono što ga u velikoj meri ipak razlikuje od Harija jeste činjenica da je on zvanično u sjajnim odnosima sa ostalim članovima dvora (dok Britanac ima niz sukoba sa porodicom). Nikolaj je podržao sina Frederika i princeze Meri, princa Kristijana, koji će biti prvi u redu za krunu, nakon što njegov otac stane na presto.

Grof je u intervjuu za Wish Magazin poručio da će uvek biti uz svog rođaka dok njegova uloga u monarhiji postaje sve važnija, pa neki kažu da bi Nikolaj nakon promene na vrhu dinastije mogao da se vrati kući. U tom razgovoru iz novembra rekao je da je uzbuđen što će započeti novi život pa možda do povratka ipak ne dođe.

Danska kraljica je i sinu Joakimu oduzela titulu princa pa ga sada oslovljavaju sa titulom grofa odnosno sa "njegova ekselencija", što važi i za njegovu decu.

Margareta II je insistirala na tome da će njena odluka biti dobra za porodicu u budućnosti. Naslednici kojima je oduzeta titula, zadržavju svoje mesto u liniji nasledstva krune. Kraljica smatra da će im njen potez pomoći da "oblikuju živote bez ograničenja određenim dužnostima" koje formalna pripadnost porodici zahetva.

Podsetimo, budući kralj i kraljica danske prestolonaslendik Frederik i princeza Meri u braku su od 2004. i imaju četvoro dece.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/ Blic Žena/ J.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.