UMRO ČOVEK KOJI JE UPOZORIO DA ĆE IZRAEL BITI NAPADNUT, NISU MU VEROVALI: Bivši šef Mosada jedno sebi nije OPROSTIO
Zvi Zamir, Foto: Printscreen/ YOUTUBE/TAUVOD

sećanje

UMRO ČOVEK KOJI JE UPOZORIO DA ĆE IZRAEL BITI NAPADNUT, NISU MU VEROVALI: Bivši šef Mosada jedno sebi nije OPROSTIO

Preminuo bivši šef Mosada Zvi Zamir

Objavljeno:

Umro je čovek koji je upozorio da će Izrael biti napadnut, a nisu mu verovali. Bivši šef Mosada umro je u 98. godini.

Zvi Zamir, bivši šef izraelske obaveštajne agencije Mosad čije je upozorenje da će Egipat i Sirija napasti Izrael 1973. godine vlada uglavnom ignorisala, preminuo je u 98. godini. Zamirovu smrt je potvrdio Mosad, na čijem je čelu bio od 1968. do 1974. Bivši vojni general Zamir nadgledao je izraelsku kampanju ubistva palestinskih komandanta okrivljenih za masakr izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

"Njegov doprinos bezbednosti Izraela biće upamćen dugi niz godina", rekao je ministar odbrane Joav Galan na platformi za društvene mreže Ks.

Zamir je bio na čelu Mosada kada su Sirija i Egipat napali Izrael 6. oktobra 1973. godine. Viši doušnik je obavestio Zamira o planiranoj ofanzivi, ali je izraelska vojna obaveštajna služba to odbacila. Zamir je kasnije s velikom gorčinom ispričao kako mu je izvor rekao da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofanzivu u oktobru 1973. godine. Izraelska vojna obaveštajna služba je ovo tretirala kao moguću "varku" zbog čega vlada nije uspela da unapred izvrši punu mobilizaciju, rekao je on. U roku od nekoliko sati od dojave doušnika, egipatske i sirijske snage napale su i probile izraelske linije iako su na kraju odbijene u izraelskoj kontraofanzivi.

Napad je postao nacionalna trauma za Izraelce, koji se sada bore sa šokom od iznenadnog napada Hamasa prošlog oktobra.

"Zamir je otišao sa osećanjem da se možda rat 1973. godine ne bi dogodio, da je bio uporniji. To ga je pojelo iznutra", rekao je Deni Jatom, takođe bivši šef Mosada, za Armijski radio.

Bonus video:

04:45

EGIPATSKI PLAN ZA PREKID VATRE U GAZI JE SAMO PUSTA ŽELJA! Stručnjaci: Izrael se neće zaustaviti DOBIO JE ZELENU KARTU

(Espreso/Mondo/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.