"RETORIKA SE MENJA": Rusija se obrušila na Ukrajinu napadom NEVIĐENIH RAZMERA, Putin ispunjava STRAŠNO OBEĆANJE
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

novi napad

"RETORIKA SE MENJA": Rusija se obrušila na Ukrajinu napadom NEVIĐENIH RAZMERA, Putin ispunjava STRAŠNO OBEĆANJE

Ukrajinski vazdušni napad na ruski grad Belgorod, u kojem je poginulo 25 ljudi, Putin je nazvao "terorističkim aktom" i "namernim napadom na civile"

Objavljeno:

Na prelazu godine Rusija je izvela napad neviđenih razmera na Ukrajinu, ispalivši u ponedeljak rekordnih 90 dronova na mete širom zemlje, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Od 90 dronova koje je lansirala Rusija, 87 je oboreno, tvrdi na Telegramu komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

To je skoro duplo više dronova nego što je ispaljeno prošle godine, kada je oboreno 45, dodao je on.

Petnaestogodišnji dečak je poginuo, a tri osobe su ranjene u napadu na stambeno naselje u regionu Odese, saopštio je vojni zvaničnik Oleh Kiper. Na lučkom terminalu izbio je požar.

Dete je povređeno u Hmeljničkom regionu, oštećen je muzej u Lavovu na zapadu zemlje, a nekoliko kilometara od grada Dubljani oštećena je zgrada univerziteta.

Ruska vojska je takođe ispalila rakete na Herson i Zaporožje na jugu i Harkov na istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će "pojačati" napade na Ukrajinu.

Govoreći tokom posete vojnoj bolnici u Moskvi, Putin je rekao da će "vojska nastaviti da gađa ukrajinske vojne objekte".

Ukrajinski vazdušni napad na ruski grad Belgorod, u kojem je poginulo 25 ljudi, Putin je nazvao "terorističkim aktom" i "namernim napadom na civile".

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je u ponedeljak da je broj poginulih porastao na 25 nakon smrti deteta koje je teško povređeno u napadu.

- Danas je četvorogodišnja devojčica umrla u regionalnoj dečijoj bolnici. Bila je u veoma teškom stanju sa kombinovanim povredama grudnog koša i unutrašnjih organa - napisao je Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Sa smrću devojčice, broj dece žrtava napada porastao je na pet, rekao je guverner. On je dodao da je u vazdušnom napadu ranjeno 109 osoba, a 45 ih je trenutno u bolnici.

Prošle nedelje Rusija je izvršila napad velikih razmera u nekoliko gradova širom Ukrajine, ubivši najmanje 45 ljudi. Kijev je te napade opisao kao najveći ruski raketni napad do sada.

Obraćajući se ruskim vojnicima u ponedeljak, Putin je rekao da se rat okreće u korist Moskve i da želi da se rat brzo završi, ali samo pod uslovima Rusije.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

On je dodao da su zapadne pristalice Ukrajine najveća prepreka za okončanje sukoba, ali je rekao da je njihova retorika počela da se menja pošto su počeli da shvataju da ne mogu da "unište" Rusiju.

Putin je u nedelju preneo svoju tradicionalnu novogodišnju poruku u kojoj je ruske vojnike pozdravio kao "heroje" bez eksplicitnog pominjanja rata u Ukrajini.

U svom novogodišnjem obraćanju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je naglo povećanje broja oružja koje će zemlja proizvoditi 2024. godine, rekavši da će izgraditi najmanje milion dronova.

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

(Espreso / Jutarnji list / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.