EVO KO JE KRALJICA KOJA JE U UŽIVO PROGRAMU REKLA DA ODLAZI SA PRESTOLA: Tu je bila 52 godine, a ON JE NASLEĐUJE
Danska kraljica, Foto: Profimedia

monarh sa nadjužim stažem

EVO KO JE KRALJICA KOJA JE U UŽIVO PROGRAMU REKLA DA ODLAZI SA PRESTOLA: Tu je bila 52 godine, a ON JE NASLEĐUJE

Ova 83-godišnjakinja je monarh s najdužim stažem u danskoj istoriji

Objavljeno:

Danska kraljica Margareta II, koja je na prestolu već 52 godine, iznenađujuće je uživo na televiziji, u novogodišnjoj poruci, objavila da odlazi s prestola, javlja BBC.

Margareta II će se službeno povući s trona 14. januara nakon 52 godine na prestolu. Naslediće je njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik.

Ova 83-godišnjakinja je monarh s najdužim stažem u danskoj istoriji, a presto je preuzela nakon smrti svog oca, kralja Frederika IX. Ova prva žena na danskom prestolu, u javnosti je poznata po svom umetničkom daru, strastvenom pušenju i sedoj punđi.

Danska kraljica
Danska kraljicafoto: Profimedia

Margareta II. na presto je stupila 1972., kada je potpora za dansku kraljevsku porodicu bila u padu, ali je tokom svoje dugogodišnje vladavine doprinela obnovi njenog ugleda. - Uspela je biti kraljica koja je povezivala dansku naciju u vreme velikih promena: globalizacije, pojave multikulturalne države, gospodarskih kriza 1970-ih, 1980-ih i ponovno od 2008. do 2015., te u pandemiji - rekao je istoričar Lars Hovebakke Sorensen za AFP.

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.