OSAM CARICA IVANA GROZNOG SAČEKALA JE ISTA TRAGIČNA SUDBINA: Ruski vladar nikoga nije štedeo, pa ni svoje ŽENE?
Ivan Grozni, Foto: Wikipedia

žene ivana groznog

OSAM CARICA IVANA GROZNOG SAČEKALA JE ISTA TRAGIČNA SUDBINA: Ruski vladar nikoga nije štedeo, pa ni svoje ŽENE?

Njegov nadimak, po kom je upamćen, odrazio se i na njegove brakove

Objavljeno: 19:47h

Ruski car Ivan IV je tokom svoje vladavine imao mnogo žena, ali bi bilo preuranjeno kriviti ga za pogubljenje ili razvod onih koje je zamenio drugim caricama. Zaista, sudbina osam žena Ivana Vasiljeviča često nije imala mnogo veze sa njegovim strašnim nadimkom. No, sumnja je uvek prisutna.

Kada je Ivan vladao Rusijom (1547-1584), nadimak "Gorzni" po kom je postao poznat, prvenstveno je inicirao na izazivanje straha i užasa snagom i junaštvom. Na nesreću po Ivana, ta reč je postala više sinonim za zlo. Ipak, opis može biti delimično tačan prema današnjim standardima. Ivan je bio sklon napadima besa i paranoje. U jednom takvom napadu besa doveo je do pobačaja svoje snajke, nakon što ju je pretukao jer je nosila neprikladnu odeću. U kasnijoj svađi, Ivan je ubio sopstvenog sina udarivši ga štapom po glavi, piše "Owlcation.com".

Tokom svoje vladavine, Ivan je takođe pogubio hiljade ruskih plemića zbog navodne zavere protiv njega, i stvorio je "tajnu policiju", koja je imala prava da pogubi bilo koga ko je neprijatelj caru. No, da li je taj vid paronoje bio prisutan i u njegovom bračnom životu, koji je bio poprilično opisan kao zanimljivi spletovi, sa tragičnim ishodima?

Ivan Grozni
Ivan Groznifoto: Wikipedia

Ko su bile njegove žene?

1. Anastasija Romanova

Otrovana ili podlegla bolesti

Anastasija Romanovna je dovedena u Kremlj na Ivanovu inspekciju zajedno sa čak 1500 drugih potencijalnih nevesta. Plemići iz cele Rusije doveli su svoje ćerke koje ispunjavaju uslove, a Ivan je odabrao Anastasiju za svoju partnerku. Venčali su se 1547. godine, a Anastasija je rodila šestoro dece pre nego što je umrla 1560.

No, njegova supruga je neko vreme pre smrti bila bolesna, a Ivan je sumnjao da su je otrovali pojedini plemići, koje je bez dokaza kaznio za to. Nakon smrti, forenzičari su otvorili mogućnost da je bila otrovana.

Priča se da je Anastasija smirujuće uticala na Ivanovu živopisnu prirodu i da je njena smrt možda eskalirala njegovu paranoju. Bez obzira na to, jasno je da je Ivan veoma voleo svoju ženu i verovatno nije imao nikakvu ulogu u njenoj smrti.

2. Marija Temrjukovna

Otrovana

Nakon smrti njegove prve žene, Ivanu je predstavljena ćerka muslimanskog princa, Marija Temrjukovna. Prema narodnom predanju, Ivana je prva žena upozorila kada je bila bolesna da se ne ženi za neznabošca, ali ga je Marijina lepota toliko oduševila da se njome oženio godinu dana nakon Anastasijine smrti.

Ivan je zažalio zbog Marijine nepismenosti i zlobnog karaktera. Bila je siromašna maćeha Ivanovim sinovima i nije se integrisala u moskovsku kulturu, a mnogi su je smatrali vešticom. Umrla je 1569. od trovanja, verovatno od Ivanovih ruku, iako je on ponovo okrivio neke plemiće.

3. Marfa Sobakina

Otrovana

Ivan je pokrenuo još jedan iscrpan proces selekcije kako bi pronašao svoju treću ženu. Marfa Sobakina je izabrana među 12 finalistkinja i postala carica Rusije. Tragedija je odmah zadesila par, pošto je Marfa podlegla čudnoj bolesti.

Veruje se da ju je majka nesvesno otrovala eliksirom plodnosti, a samo nekoliko dana nakon venčanja umire. Shodno tome, Ivanova paranoja je dostigla tačku preloma. On je pogubio mnoge svoje podanike, pod sumnjom da su je otrovali, a brata svoje prethodne žene je pogubio nabijanjem na kolac.

4. Ana Koltovskaja

Zatočena

Bilo je nezakonito i suprotno religijskim pravilima da se Ivan oženi četvrti put, ali je tvrdio da prethodni brak nije "konzumiran". Oženio se Anom Koltovskom bez crkvenog blagoslova 1572. Ivan je postao nestrpljiv zbog neplodnosti svoje žene i dve godine kasnije odlučio je da je pošalje da živi preostale dane u manastiru. Ana je nadživela cara u zatočeništvu.

Ivan Grozni
Ivan Groznifoto: Wikipedia

5. Ana Vasilčikova

Zatočena i ubijena

O Ivanovoj petoj ženi se gotovo ništa ne zna. Ana Vasilčikova je postala ruska carica 1575. godine bez blagoslova crkve. Kao i prethodna Ivanova supruga, dve godine kasnije je poslata da živi kao monahinja. Veruje se da je doživela nasilnu smrt u zatočeništvu, verovatno po Ivanovom naređenju.

6. Vesilisa Melentjeva

Zatočena

Vasilisa Melentjeva je bila udovica princa koji je poginuo u ratu. Ivan ju je uočio i ubrzo oženio 1579. Međutim, Ivanova "grozna sreća" sa ženama se nastavila.

U roku od nekoliko meseci, otkrio je da je imala aferu sa drugim princom po imenu Devletev. Za kaznu je Ivan primorao svoju caricu da gleda kako njenog ljubavnika pogubljuju nabijanjem na kolac. Ivan ju je tada poslao da živi kao monahinja, ali je ona iste godine umrla od nepoznatih uzroka. Smatra se da ju je Ivan ubio na isti način kao i svoju prethodnu ženu.

7. Marija Dolgorukaja

Udavljena

Ivan se oženio svojom sedmom ženom, Marijom Dolgorukajom, 1580. Ona je bila daleki potomak kijevskog kneza Jurija, jednog od osnivača Moskve. Verovatno je da je njena kraljevska krvna loza bila razlog zašto je izabrana. Međutim, Ivan je brzo otkrio da ni ova carica nije verna njegovoj ljubavi. Iste godine je naređeno da se pogubi davljenjem u vodi.

8. Marija Nagaja

Preživela

Tri godine pre smrti Ivan IV se oženio poslednji put. Marija Nagaja obezbedila je 51-godišnjaku dete Dimitrija. Nakon Ivanove smrti, Marija i njen sin su poslati u izgnanstvo dok Dimitrij nije umro sedam godina kasnije pod posebnim okolnostima. Marija je optužena za nemar i prisiljena da živi kao monahinja. Puštena je kada se pojavila varalica, koja tvrdi da je on pokojni Dmitrij kako bi postao car. Marija je umrla 1608. godine, 24 godine nakon Ivanove smrti.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso / Ona.rs / Marta Petrović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.