"ZAGAĐENJE UZIMA SVOJ DANAK": U ovom gradu ne može da se diše
Zagađenje, ilustracija, Foto: Arif ALI / AFP / Profimedia

ZAGAĐENJE

"ZAGAĐENJE UZIMA SVOJ DANAK": U ovom gradu ne može da se diše

Daka i Nju Delhi su danas najzagađeniji gradovi na svetu

Objavljeno:

Debeo sloj toksičnog smoga danas se nadvio nad glavnim gradom Bangladeša Dakom, zbog čega je indeks kvaliteta vazduha pao u kategoriju "opasan", a slična situacija je zabeležena u Nju Delhiju, glavnom gradu susedne Indije.

Kvalitet vazduha u Daki, jednom od najnaseljenijih gradova na svetu sa više od 20 miliona stanovnika, pogoršala se od kako su pokrenuti veliki projekti i povećana potrošnja fosilnih goriva donoseći zdravstvene probleme velikom broju ljudi, prenosi Rojters.

„Česti su slučajevi astme, groznice i alergija među vozačima rikši“, rekao je Rafik Mondal, vozač rikše u Daki.

Zagađenje, ilustracija
Zagađenje, ilustracijafoto: Arif ALI / AFP / Profimedia

Slike dronova opremljenih kamerama pokazali su da je nivo smoga u 9.00 časova ujutro u Daki najviši među najzagađenijim svetskim gradovima, označen kao „opasan“ sa 325 mernih jedinica, navodi se u izveštaju švajcarske grupe IKAir koja je sprovela merenja.

Međutim, do 13.00 časova vazduh se blago poboljšao, a indeks zagađenosti je pao na 177, što se označava kao „nezdravo“. Gradske vlasti prskaju ulice vodom nastojeći da doprinesu da se slegne prašina, ali stanovnici Dake zahtevaju veće napore.

„Zagađenje vazduha uzima svoj danak. Sa svim mega projektima kao što je npr. izgradnja metroa, svuda ima puno građevinskog materijala i zato moraju biti preduzete ozbiljnije mere“, izjavio je za britansku agenciju jedan građanin Dake.

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.