GDE ĆE SNEG PASTI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Neki će se LEDITI na -20, a neki mogu da očekuju i...
Sneg/Ilustracija, Foto: EPA ROBERT PERRY

vreme za novu godinu

GDE ĆE SNEG PASTI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Neki će se LEDITI na -20, a neki mogu da očekuju i...

Kada je reč o snežnom pokrivaču, pod njim će biti cela severna i istočna Evrope, uglavnom Rusija i Skandinavija

Objavljeno:

Već duže vreme veći deo Evrope pod uticajem je zonalnog strujanja, pri čemu vazdušne mase stižu u vidu zapadnog i jugozapadnog strujanja sa Atlantika, pa je vreme nad evropskim kopnom i više nego blago. Prema trenutnim prognozama takva vremenska situacija ne očekuje se samo do kraja ove, već i tokom prvih dana 2024. godine.

U prilog ovome ići će i ciklonska aktivnost nad severom Evrope, koja će uslovljavati da topla vazdušna masa u vidu jugozapadnog strujanja stigne sa Mediterana.

U novogodišnjoj noći i tokom prvog dana Nove godine veoma ugodno i blago vreme biće nad zapadnim i južnim predelima Evrope, a naročito u oblasti Atlantika i Mediterana. U tim predelima kiša se očekuje tek ponegde, a temperature će tokom noći biti oko 10°C, tokom dana oko 12°C, a na Mediteranu ponegde i preko 15°C, pri čemu će Atina, Lisabon i Rim biti među najtoplijim evropskim metropalama. Pljsukova sa grmljavinom biće ponegde i istočnim i centralnim predelima Mediterana (Malta, Krit, Kipar)

Ugodno će biti i unutrašnjim, odnosno kontinetalnim predelima južne Evrope, pa tako i na našem području, uz temperature od 2-3 do 7-8°C, a ponegde se i do duboko u noć očekuju temperature oko 10°C.

Nešto hladnije vreme očekuje se u centralnim predelima kontinenta, pa će stanovnici Nemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Švajcarske imati tempertature uglavnom od 1 do 5°C, uz pojavu mešovitoh padavina, odnosno kiše, susnežica i snega, dok se sneg očekuje u oblasti Alpa i na planinama.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Nenad Kostić

Potpuna drugačija slika vladaće na istoku, a naročito na severu Evrope.

Poslednji dan ove i prvi dani 2024. godine doneće premeštanje snažnih ciklona sa zapada preko centralne Evrope dalje na istok. Upravo će ovi cikloni doneti kišu i sneg centralnoj Evropi, a sneg Rusiji. Ipak, u novogodišnjoj noći i prvog dana 2024. godine, u Rusiji će biti i više nego blago za zimu, uz sneg, ali će temperature biti dosta blage, uglavnom oko 0°C, na širem području Moskve čak i koji stepen u plusu. reč je o evropskom delu Rusije.

Istovremeno, u Skandinanaviji se očekuje ledeno i to će biti najhladniji deo Evrope. Temperature će se širom Norveške, Švedske i Finske kretati od -20 do -10°C, a u Laponiji i do -30°C.

Kada je reč o snežnom pokrivaču, pod njim će biti cela severna i istočna Evrope, uglavnom Rusija i Skandinavija. Pod snežnim pokrivačem biće i Island, Alpi, planine u centralnoj Evropi i planine u Škotskoj.

Pred Evropom je veoma blaga novogodišnja noć, procenat kopna pod snežnim pokrivačem neće biti veliki, tako da snežnog pokrivača neće biti u mnogim predelima Evrope gde je inače uobičajen tokom novogodišnjih praznika.

Bonus video:

03:30

ZAR OPET?! SKIDAJTE JAKNE, STIŽE NAM TOPLO VREME! Meteorolog Todorović šokirao prognozom za decembar: EVO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG

(Espreso/Telegraf, Đorđe Đurić/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.