STIGLO UPOZORENJE, OVO BI MOGLO DA SE DESI NA BOŽIĆ ILI NOVU GODINU! Tri grada na nogama, nikad nisu bili OPREZNIJI
Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

uzbuna u evropi

STIGLO UPOZORENJE, OVO BI MOGLO DA SE DESI NA BOŽIĆ ILI NOVU GODINU! Tri grada na nogama, nikad nisu bili OPREZNIJI

Bezbednosne vlasti su navodno dobile indicije da bi islamska teroristička ćelija mogla da izvrši napad u Evropi na Božić ili Novu godinu

Objavljeno:

Austrijske, španske i nemačke bezbednosne vlasti dobile su informacije o mogućim terorističim napadima na Božić i Novu godinu, preneo je nemački Bild.

Prema izveštajima, prva četiri hapšenja obavljena su danas u Beču i jedno u Nemačkoj. Policija u austrijskoj prestonici povećala je nadzor u crkvama i božićnim vašarima, preneo je Der Standard.

Bezbednosne vlasti su navodno dobile indicije da bi islamska teroristička ćelija mogla da izvrši napad u Evropi na Božić ili Novu godinu.

Mere su preduzete nakon izveštaja prema kojem ekstremističke grupe napadaju hrišćanske simbole i događaje. Moguće destinacije bile bi božićne službe u Beču, Kelnu ili Madridu, prenosi Bild.

Danas je prvi put, kako pišu austrijski mediji, bečka policija najavila povećanje prisustva policije na hrišćanskim događajima.

Na božićnim pijacama, verskim službama ili sličnim događajima, takođe treba izvršiti kontrolu pristupa ako je potrebno.

"Zbog trenutne procene rizika od strane Kancelarije za zaštitu Ustava i kontinuiranog povećanja nivoa antiterorističke uzbune, rizik generalno raste u Austriji tokom božićnih praznika", objasnila je policija.

Austrijska policija
foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Gerald Darmanin, uputio je lokalnu policiju i žandarme da pojačaju prisustvo u crkvama širom zemlje "kako bi zaštitili vernike hrišćane koji će se večeras i sutra ujutru okupiti za božićne praznike", napisao je predstavnik pariske vlade.

U Kelnu su katedralu pretražili psi tragači, a policija je pretresla ljude.

"Zbog upozorenja na opasnost za Kelnsku katedralu, policija od večeras preduzima posebne mere zaštite. Policija neće komentarisati detalje dostupnih nalaza zbog istrage koja je u toku od strane državne policije", rekao je portparol policije nemačkog grada za Bild.

Prema rečima šefa policije Majkla Esera, konkretna informacija se odnosi na doček Nove godine. Međutim, "biće urađeno sve da se obezbedi bezbednost posetilaca katedrale tokom Badnje večeri i Božića".

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/ Telegraf/ A.M./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.