4. SPRAT BIO JE ZAMKA, SKOČILI SMO": Fotografija studenata iz Praga obišla svet, OTKRILI DETALJE MASAKRA
Studenti se sakrili od masovnog ubice, Foto: Printscreen/TWITTER/@MORBIDFUL

jeziva svedočenja

4. SPRAT BIO JE ZAMKA, SKOČILI SMO": Fotografija studenata iz Praga obišla svet, OTKRILI DETALJE MASAKRA

Objavljeno:

Na četvrtom spratu, gde su se skrivali, masovni ubica David Kozak (24), započeo je krvavi pir.

Fotografija desetak studenata i zaposlenih na Karlovom univerzitetu, koji su se krili od masovnog ubice na krovu zgrade, na samom rubu, obišla je svet. Nisu imali kuda da pobegnu. Našli su se u zamci. Češki portal Blesk objavio je priču o njima.

Na četvrtom spratu, gde su se skrivali, masovni ubica David Kozak (24), započeo je krvavi pir, piše Blesk. Dok prva tri sprata imaju kvadratni hodnik i veliko centralno stepenište, četvrti sprat je neprohodan. Osim dva lifta, koji su isključeni iz taktičkih razloga, jedini put odavde je niz stepenice. Stepenice koje je koristio napadač.

Studentima i zaposlenima ostaju samo dve mogućnosti da spasu svoje živote. Zabarikadirati se u učionicama ili u toaletu ili pobeći kroz prozor na ivicu zgrade, 20 metara iznad zemlje. Nažalost, nisu svi uspeli. Jedan od njih je i direktor Muzikološkog instituta, čije je ime prvo na spisku stradalih. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

"Imali smo predavanje. Jedan student me je prekinuo i rekao da je drugarica napisala da je zaključana u toaletima na 4. spratu", rekla je vanredna profesorka Danijela Tinkova, koja je držala časove istorije na drugom spratu. "Istrčili smo iz učionice, hteli smo da idemo gore, ali nas je zaustavila gomila učenika koji su plakali i vikali da je gore pucnjava. Tako da smo se zaključali u sobu i zabarikadirali. Posle oko sat vremena, sat i po, policija nas je izvela", dodala je ona.

Dva sprata više, napadač je nemilosrdno ubijao. Provalio je i u učionicu broj 423, koja se nalazi na kraju hodnika na 4. spratu. Pored nje su samo toaleti, dalje se ne može. U njoj je profesorka držala predavanje. "Napadač ju je nekoliko puta upucao. Zbog povreda koje je zadobila, smeštena je u bolnicu. Ali je preživela. Mnoge njene kolege i studenti nisu bili te sreće", napisao je njen sin na društvenim mrežama.

David Kozak
foto: češka policija

Jedna od studentkinja koja se krila od ubice na ivici zgrade ispričala je šta se dogodilo. "Imali smo predavanje, a onda smo čuli neobične pucnjeve. Mislili smo da se neko šali u hodniku, ali onda je neko počeo da puca kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa". Završila je u bolnici, izbezumljena i sa povređenom rukom, ali živa. Prema njenim rečima, napadač je u jednom trenutku nestao, ali se onda vratio, ponovo počeo da puca i razbija vrata. Tada su studenti pobegli kroz prozor.

"Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se na njega i zapuzali iza ugla na jednu platformu. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta vremena, ali onda smo čuli da je prišao, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Moji prijatelji imaju prelome i ogrebotine. Ali neko je pao sa te platforme na zemlju", opisala je ona strašni trenutak.

1 / 4 Foto: EPA MARTIN DIVISEK, češka policija

Podsećanja radi, student David Kozak otvorio je u četvrtak popodne vatru iz glavne zgrade Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha, ubivši 14 ljudi i ranivši 25. Veruje se da je ubio oca pre masovne pucnjave u centru Praga i da je nedelju dana pre toga ubio čoveka i njegovu ćerku.

Bonus video:

07:43

POVEZANOST OCA SA OSUMNJIĆENIM ZA UBISTVO

(Espreso/Mondo/Preneo: D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.