UBIO ROĐENOG OCA, OBJAVLJIVAO JEZIVE PORUKE, PA KRENUO U KRVAVI POKOLJ? Evo šta sve znamo o MASAKRU u Pragu! (FOTO)
Foto: EPA MARTIN DIVISEK, češka policija

nezapamćeni horor

UBIO ROĐENOG OCA, OBJAVLJIVAO JEZIVE PORUKE, PA KRENUO U KRVAVI POKOLJ? Evo šta sve znamo o MASAKRU u Pragu! (FOTO)

Policija je saopštila da je napadač ubio 14 osoba, dok je ranjeno 25, od kojih je desetoro u teškom stanju

Objavljeno:

Masovno ubistvo na Filozofskom fakultetu u centru Praga u kom je poginulo 15 osoba, među kojima je i napadač, a ranjeno 25, uznemirilo je u četvrtak ceo svet.

Češki mediji su preneli da je napadač David Kozak (24), koji je bio student tog fakulteta.

Načelnik policije Martin Vondrasek rekao je da je policija u četvrtak u 12.20 po lokalnom vremenu dobila dojavu da 24- godišnji mladić iz sela Hostuon ide ka Pragu, rekavši da "želi da sebi oduzme život". Pola sata kasnije, telo muškarca, koji je identifikovan kao otac napadača, pronađeno je u njihovoj porodičnoj kući u selu koje se nalazi zapadno od Praga.

Češki mediji preneli su da je osumnjičeni ranije na društvenoj mreži Telegram objavio da je "uvek želeo da ubije".

David je navodno bio opsednut Ruskinjom koja je prošle jeseni izvela masovno ubistvo u Ruskoj školi i često je pisao o ovom zločinu.

Nekoliko dana pre nego što se odlučio da počini ovakav zločin, napadač je delio uznemirujuće poruke.

"S*anje dan, s*anje život", glasila je prva poruka.

"Popio sam čaj i želim da se ubijem", napisao je odmah sutradan.

"Mrzim ovaj svet i želim da u njemu napravim što više bola", napisao je 17. decembra, a odmah istog dana dodao i "Je**na stvorenja".

Dva dana kasnije se požalio da "mu zvoni u ušima toliko da bi ih iščupao".

Poruke Davida Kozaka
Poruke Davida Kozaka foto: Police

Načelnik policije je rekao da inspektori ispituju da li je napadač bio inspirisan ovom masovnom pucnjavom u kojoj je poginulo 17 osoba.

"Imamo nepotvrđene informacije sa njegovog naloga na društvenoj mreži da je on navodno bio inspirisan jednim terorističkim napadom u Rusiji koji se dogodio jesenas", rekao je načelnik na konferenciji za novinare.

On je takođe rekao, na osnovu pretresa kuće osumnjičenog, da je David Kozak osumnjičen i za ubistvo jednog muškarca i njegove dvomesečne ćerke na istoku Praga. Ovo ubistvo dogodilo se ranije ovog meseca.

Prag, Pucnjava, Masakr, Češka
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U pucnjavi ubio 14 osoba

Nakon što je policija pronašla telo oca, naredili su evakuaciju jedne od univerzitetskih zgrada, gde je napadač trebalo da održi predavanje u četvrtak u 14 časova.

Prema rečima načelnika Vondraseka, evakuacija je završena u 14.22 popodne, a nakon toga policija je nastavila potragu za mladićem.

Nastavnik sa Filozofskog fakulteta koji nije želeo da otkrije identitet rekao je da su studenti i nastavnici ranije tog dana dobili mejl u kome piše da treba da se zabarikadiraju.

"Ostanite na mestu, ne idite nigde. Ako ste u kancelarijama, zaključajte ih i postavite nameštaj ispred vrata. Ugasite svetla, strelac je verovatno na četvrtom spratu zgrade na trgu Jana Palaha", navodi se u mejlu koji je stigao nastavnicima i studentima.

Međutim, u 14.59 časova čuli su se pucnji u zgradi fakulteta koja se nalazi u blizini Trga Jana Palaha.

Prema rečima češkog ministra unutrašnjih poslova Vita Rakusana, naoružani policiji stigli su u zgradu fakulteta za 12 minuta.

Kada su čuli pucnje mnogi studenti su se zabarikadirali u učionice i čekali pomoć. Neki od njih visili su čak sa simsa koji se nalazi na velikoj visini kako bi se spasili od napadača.

Do 15.20 pronađeno je telo napadača, koji je zadobio "razorne povrede". Upravo zbog stanja u kom je telo pronađeno, policija nije mogla odmah da identifikuje njegovo telo, ali su češki mediji preneli da je u pitanju David Kozak.

Policija je saopštila da je ubio 14 osoba, dok je ranjeno 25, od kojih je desetoro u teškom stanju.

Gradonačelnik Praga saopštio je da je napadač izvršio samoubistvo skokom sa zgrade, kao i da su nakon skoka policajci pucali na njega.

Rektorka Karlovog univeriziteta rekla je u petak da je dobila informacije od policije da je napadač doneo oružje u velikom komadu prtljaga.

"Još uvek nisam potvrdila ove informacije, ali ga je verovatno doneo u većem prtljagu kada je došao na fakultet", rekla je ona.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Policija je osumnjičenog opisala kao studenta sa odličnim uspehom koji nije imao dosije.

Saopšteno je da je legalno posedovao nekoliko komada oružja.

Policija kaže da je napadač delovao sam i policija ne sumnja da je bio povezan sa bilo kojom ekstremističkom ideologijom ili grupama.

Policija nastavlja da radi na mestu pucnjave i identifikovala je sve žrtve. Saopšteno je da su među poginulima i troje stranih državljana.

Bonus video:

01:12

Pucnjava u školi na Vračaru

(Espreso/ Telegraf/ Marija Milutinović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.