CENE PIRINČA NAJVEĆE U POSLEDNJIH 15 GODINA! Prešišao kukuruz i pšenicu
Pirinač, Ilustracija, Foto: Profimedia

papreno

CENE PIRINČA NAJVEĆE U POSLEDNJIH 15 GODINA! Prešišao kukuruz i pšenicu

Cene pirinča rastu već neko vreme, a veoma su visoke su bile početkom avgusta, nakon što je Indija smanjila izvozne kvote a suvo vreme ugrozilo tajlandski usev

Objavljeno:

Za razliku od pšenice i kukuruza, cene pirinča rastu na svetskim berzama i sada je cena dostigla novi maksimum u poslednjih 15 godina. Cena je skočila usled sve veće zabrinutosti da će se zbog povećane potražnje i uticaja El Ninja dodatno smanjiti zalihe glavne žitarice za milijarde ljudi širom Azije i Afrike.

Tajlandski beli pirinač, standard za Aziju, poskupeo je 2,5 odsto u odnosu na prethodnu nedelju na 650 dolara po toni u sredu, podaci su Udruženja tajlandskih izvoznika pirinča. To je najviša cena od oktobra 2008. godine, napominje „Blumberg Adrija“.

Cene pirinča rastu već neko vreme, a veoma su visoke su bile početkom avgusta, nakon što je Indija smanjila izvozne kvote a suvo vreme ugrozilo tajlandski usev. Privremeni pad usledio je tokom septembra i oktobra, a onda je cena ponovo krenula uzbrdo u novembru.

Ovo bi moglo zadržati inflaciju hrane na visokom nivou u narednim mesecima, posebno u zemljama koje se oslanjaju na pirinač kao što su Filipini.

Pirinač
foto: Profimedia

Poskupljenje ove žitarice je u potpunoj suprotnosti sa drugim osnovnim namirnicama na svetskim berzama – pšenicom i kukuruzom.

Cena tajlandskog belog pirinča porasla je za 36 odsto u prošloj godini, dok su fjučersi na pšenicu u Čikagu pali za 20 odsto i idu ka prvom padu u poslednjih sedam godina. Fjučersi na kukuruz su ove godine izgubili oko 30 odsto vrednosti.

Bonus video:

49:58

MAJKE I SNAJKE S01E32 Žiri nikad strožiji, pirinač porodice Grujić ocenili blagim užasom

(Espreso/ Blic/ Nada Matić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.