PUTIN UDARIO NAKON NAJNOVIJIH TVRDNJI DŽOA BAJDENA: Ovo se čekalo, evo šta je sve IZNEO U JAVNOST!
Putin, Foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

poručio

PUTIN UDARIO NAKON NAJNOVIJIH TVRDNJI DŽOA BAJDENA: Ovo se čekalo, evo šta je sve IZNEO U JAVNOST!

U intervjuu emitovanom u nedelju na ruskoj državnoj televiziji, on je dodao da Rusija nema interesa da se bori sa NATO alijansom

Objavljeno: 18:43h

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je potpuna besmislica tvrdnja američkog predsednika Džoa Bajdena da će Rusija napasti zemlju NATO-a ako pobedi u Ukrajini i da bi ulazak Finske u NATO primorao Rusiju da "koncentriše određene vojne jedinice" na severu, blizu granice.

U intervjuu emitovanom u nedelju na ruskoj državnoj televiziji, on je dodao da Rusija nema interesa da se bori sa NATO alijansom.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine, a Bajden je prošle godine upozorio da bi direktna konfrontacija NATO-a i Rusije izazvala treći svetski rat.

U molbi republikancima da ne blokiraju dalju vojnu pomoć ranije ovog meseca, Bajden je upozorio da će Rusija, ako Putin pobedi u Ukrajini, napasti tu zemlju NATO. Bajden nije pružio dokaze za takve tvrdnje.

Putin: Bajdenove tvrdnje su potpuna besmislica

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

- To je potpuna besmislica — i mislim da predsednik Bajden to shvata - rekao je Putin.

On je dodao da je to bio Bajdenov pokušaj da opravda svoju „pogrešnu politiku“ prema Rusiji.

- Rusija nema razloga, nema interesa – nema geopolitičkog interesa, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog – da se bori sa zemljama NATO-a - rekao je ruski predsednik.

NATO alijansa koju predvode SAD osnovana je 1949. godine kako bi osigurala Zapad od Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. proširen je na neke zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta.

Putin je više puta opisao proširenje NATO-a nakon Hladnog rata kao dokaz arogantnog pristupa Zapada ruskim bezbednosnim stavovima.

Prema članu 5 Ugovora o NATO, „strane su saglasne da se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Severnoj Americi smatra napadom na sve njih“.

Upitan kako pronaći zajednički jezik sa Zapadom s obzirom na retoriku na obe strane, Putin je rekao:

- Moraće da nađu zajednički jezik jer će morati da računaju sa nama.

01:42

EVO ZA ČIME RUSIJA KASKA U RATU! Stručnjaci analiziraju Putinovo obraćanje javnosti: Za sve imaju svoju proizvodnju, OSIM OVOGA!

(Espreso/novosti online/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.