ORBAN OKRENUO ĆURAK NAOPAKO? Sada želi da podrži pomoć Ukrajini, ali cena koju Brisel treba da plati je PAPRENA
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

nova kontraverzna odluka viktora orbana

ORBAN OKRENUO ĆURAK NAOPAKO? Sada želi da podrži pomoć Ukrajini, ali cena koju Brisel treba da plati je PAPRENA

Viktor Orban ucenjuje Evropsku uniju što se tiče pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije

Objavljeno: 16:06h

Vlada u Budimpešti neće podržati novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok EU ne isplati sva sredstva namenjena Mađarskoj koja je zamrznula Evropska komisija, izjavio je danas mađarski premijerViktor Orban.

Evropska komisija je ove nedelje pristala da oslobodi trećinu od oko 30 milijardi evra (33 milijarde dolara) koje su zamrznute zbog zabrinutosti za vladavinu prava i korupciju nakon što je Mađarska donela promene u vezi sa pravosuđem, jačajući nezavisnost sudova.

Orban je naveo da će na narednom sastanku koji će biti održan početkom sledeće godine zatražiti od lidera EU da odobre sva mađarska sredstva, pre nego što razmotre paket od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

„Ovo je odlična prilika za Mađarsku da jasno stavi do znanja da mora da dobije sve što joj je EU dužna“, rekao je mađarski premijer, prenosi Blumberg.

Iako se Mađarska uzdržala od glasanja o pregovorima o članstvu u EU sa Ukrajinom, Orban se i dalje protivi toj odluci i spreman je da stavi veto na pridruživanje Ukrajine u kasnijoj fazi, rekao je premijer.

Bonus video:

00:31

Orban proglasio pobedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

(Espreso/Bloomberg/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.