DRON PAO U RUMUNIJI, PRONAĐEN OGROMAN KRATER U ZEMLJI: Podignuti lovci, zemlja na nogama!
Foto: EPA / Andy Rain

UZBUNA

DRON PAO U RUMUNIJI, PRONAĐEN OGROMAN KRATER U ZEMLJI: Podignuti lovci, zemlja na nogama!

Prethodno je sistem radarskog nadzora rumunske vojske ukazao na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, u oblasti Grindu, okrug Tulčea

Objavljeno: 14:54h

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je danas da je pronađen krater dubok najmanje 1,5 metara, a koji je nastao nakon pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu.

Kako navode, prethodno je sistem radarskog nadzora rumunske vojske ukazao na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, u oblasti Grindu, okrug Tulčea.

"U noći između srede i četvrtka, ruske snage su nastavile sa napadima dronovima na ukrajinsku lučku infrastrukturu, u blizini granice između Ukrajine i Rumunije. Ministarstvo odbrane pratilo je situaciju u pograničnom području i aktiviralo procedure", navedeno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, podignuti su i lovci F-16 kako bi nadgledali nebo.

"Sistem radarskog osmatranja je tokom ove situacije ukazao na mogući neovlašćeni prodor u nacionalni vazdušni prostor, uz signal koji je detektovan na maloj visini na ruti ka oblasti Grindu, iz okruga Tulčea. Na osnovu informacija sa terena u vezi sa mogućim udaru na teritoriju Rumunije, mešoviti timovi MApN/MAI otputovali su u to područje tokom noći i jutros prijavili da je identifikovan krater dubok 1,5 m kao rezultat nekontrolisanog pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu, u nenaseljenom perimetru koji se nalazi oko 4 kilometra uzvodno od grada Grindu“, navodi se.

Kako su naveli iz Ministarstva, preduzete su mere za obezbeđenje područja i obaveštene su nadležne strukture da prikupe dokaze i izvrše uviđaj.

"Ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje napade koje je Ruska Federacija izvršila na neke ciljeve i elemente civilne infrastrukture u ukrajinskim lukama na Dunavu. Ovi napadi su neopravdani i u ozbiljnoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Snage MApN-a nastaviće praćenje vazdušnog prostora i istraživačke misije u oblastima u kojima mogu nastati rizici kao posledica ovih situacija", dodaje se.

Bonus video:

03:08

AKO VAS ZANIMA KOJE PROJEKTILE BI TREBALO DA DOBIJE UKRAJINA, POGLEDAJTE VIDEO:

(Espreso/ Telegraf/ I.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.