KONAČNO SE SAZNALO ŠTA JE BILO SA PREDMETOM KOJI JE NESTAO U SVEMIRU: Astronaut bio osumnjičen sve dok... (VIDEO)
Svemir, ilustracija, Foto: Printscreen/NASA

svemirska priča

KONAČNO SE SAZNALO ŠTA JE BILO SA PREDMETOM KOJI JE NESTAO U SVEMIRU: Astronaut bio osumnjičen sve dok... (VIDEO)

Priča o nestalom paradajzu u svemiru rešena je, a astronaut može da odahne od optužbi da ga je pojeo

Objavljeno:

Misterija svemirske hrane, jednog pravog malog komada blaga kada je reč o uslovima života u orbiti, konačno je rešena. Ostaci malog paradajza koji je izgubio astronaut NASA Frenk Rubio nakon branja u martu konačno se pojavio na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), više od devet meseci kasnije. Time krimić u svemiru dobio epilog.

- Naš dobri prijatelj Frenk Rubio, koji je već otišao kući, bio je dugo osumnjičen da je pojeo paradajz. Ali sada možemo da ga oslobodimo te sumnje. Pronašli smo paradajz – rekla je astronautkinja Džezmin Mogbeli tokom proslave 25 godina rada MSS, piše LiveScience.

Ona nije ništa više rekla o tome, ali nestanak sveže hrane u orbiti, što je manji incident, pretvorio se u pravi krimić u svemiru za Amerikanca koji je ove jeseni oborio rekord po dužini boravka u orbiti.

Patuljasti crveni paradajz sorte „red robin“, prečnika oko 2,5 centimetara, ubran je tokom eksperimenta Veg-05. Svaki astronaut na stanici dobio je uzorak paradajza kada su ubrani 29. marta, ali je Rubiov komad odleteo pre nego što ga je probao. Međutim, mnogi mu nisu poverovali i mislili su da je pojeo povrće.

Paradajz koji je nestao prvi put je 13. septembra spomenuo sam Rubio.

- Toliko sam dugo tražio tu stvar. Siguran sam da će se paradajz pojaviti i osloboditi me, možda tek za nekoliko godina – rekao je on tada.

Kako piše LiveScience, MSS je velika kao šestosobna kuća, a u mikrogravitaciji stvari lako mogu da odlete i zavuku se u neočekivane ćoškove. A MSS je pretrpana stvarima i instrumentima donetim tu tokom četvrt veka.

Rubio je proveo u orbiti 371 dan, zajedno sa svojim saborcima ruskim kosmonautima Sergejom Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom. Time je postavio rekord kada je reč o vremenu koje su astronauti proveli u svemiru, ali ne i ruski rekord koji drži Valerij Poljak, koji je u orbiti bio 437,75 dana.

Nakon povratka na Zemlju Rubio je pričao o tome koliko je teško prilagoditi se na gravitaciju.

- Hodanje je bilo bolno prvih dana. Posebno bole tabani i krsta. Mislim da je razlog bola činjenica da donji deo leđa sada pridržava polovinu težine tela – rekao je on u oktobru na konferenciju u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Bonus video:

01:46

ZNATE KAKO JE ARMSTRONG ŠETAO PO MESECU, ALI OVO JE 10x ZANIMLJIVIJE! Nasini astronauti se bore sa gravitacijom i NEPRESTANO GUBE! (VIDEO)

(Espreso/ Telegraf Nauka/LiveScience)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.