SNEG PARALISAO EVROPU, HAOS ŠIROM STAROG KONTINENTA: Padavine napravile KOLAPS, ledeno nevreme stiže i u naš REGION
Foto: Cole Burston / AFP / Profimedia

STIGLA ZIMA

SNEG PARALISAO EVROPU, HAOS ŠIROM STAROG KONTINENTA: Padavine napravile KOLAPS, ledeno nevreme stiže i u naš REGION

Velike količine snega su napravile kolaps u više evropskih zemalja

Objavljeno:

U više evropskih zemalja - Nemačkoj, Austriji, Italiji i Velikoj Britaniji - velike količine snega su napravile kolaps.

Obilne snežne padavine pogodile su južnu Nemačku u petak uveče i nastavile se jutros, izazvavši velike poremećaje na aerodromu u Minhenu, drugom najprometnijem čvorištu u zemlji.

Otkazano je oko 320 od 760 letova zakazanih za subotu, javila je nemačka novinska agencija DPA. Posade su se trudile da zadrže najmanje jednu pistu u funkciji i bez snega.

Situacija je kritična širom Bavarske, gde je pala ogromna količina snega. Minhen je paralisan i prevoz je obustavljen. U Ulmu i Minhenu putnici su morali da prenoće u vozovima.

Haos u Velikoj Britaniji

Svi letovi su bili otkazani na aerodromu u Glazgovu, u Škotskoj, zbog velikog snega, upozorenja na sneg i led su na snazi širom Velike Britanije.

Očekuje se da će se velika hladnoća nastaviti u Britaniji tokom vikenda pošto su temperature tokom noći pale ispod nula stepeni, objavio je Skaj njuz.

Kako se navodi, zbog teških vremenskih uslova može doći i do otežanog drumskog i železničkog saobraćaja, a i nekoliko sportskih događaja je otkazano.

Meteorolozi su izdali za danas žuta upozorenja za severnu obalu i jugozapad Škotske, kao i za jugozapadnu i istočnu obalu Engleske.

Temperature su se preko noći u delovima Škotske spustile i do 10 stepeni ispod nule.

Zima, Sneg
foto: Albuquerque Journal / Zuma Press / Profimedia

Sneg i bujica u Italiji

Nove vremenske neprilike pogodile su nekoliko regija u Italiji, u primorskim oblastima obustavljen je pomorski saobraćaj i izdata su upozorenja za nabujale vode reke Po, piše Ansa.

U Liguriji su zabeleženi udari vetra od 143 km/h, dok su u luci Livorna u Toskani svi brodovi usidreni usred naleta vetra Libećo, koji je dostigao 50 čvorova i talasi su prelazilo četiri metra visine.

U regiji Marke 300 vatrenih brigada je intervenisalo zbog štete prouzrokovane jakim vetrom.

Dodatnih 150 intervencija bilo je neophodno u oblasti oko Riminija zbog palog drveća.

Sneg je zahvatio oblasti Tirol i Južni Tirol i dostigao 30 cm kod prelaza Brener, uz kišu na jugu regije.

Izdato je upozorenje za nabujalu reku Po, najveću reku Italije, gde su u riziku posebno regija Emilija i deo Lombardije.

U Hrvatskoj do pola metra snega

Meteorolozi su do kraja dana za Hrvatsku najavili susnežicu i sneg koji bi u planinama mogao da padne i do pola metra.

Meteorolozi za Hrvatsku prognoziraju da će snega uz veliko zahlađenje biti u zapadnim kopnenim krajevima. Kako navode, sutra će biti hladnije i sunčanije, uz mogućnost naleta snega, dok će u ponedeljak, 4. decembra, biti osetno hladnije, suvo i delomično sunčano.

Od utorka, 5. decembra, opet će biti oblačnije, uz sve češće padavine, dok će na Jadranu duvati i jugo, javili su hrvatski mediji.

Za danas su zbog jakog vetra izdata narandžasta upozorenja za šest regija, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.