EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEČAK ČIJE SU SLIKE ZAPANJILE SVET: Roditelji ga ostavili da UMRE U MUKAMA, a sada.. (FOTO)
Anja Ringern Loven kada je pronašla dečaka, Foto: Printscreen/Youtube/ AJ+

PRELEPO!

EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEČAK ČIJE SU SLIKE ZAPANJILE SVET: Roditelji ga ostavili da UMRE U MUKAMA, a sada.. (FOTO)

Njegova priča je obišla ceo svet

Objavljeno:

Kada je danska humanitarna radnica Anja Ringren Loven 2016. u Nigeriji naišla na malog izgladnelog dečaka koga su ostavili na ulici jer su mislili da je veštac, te slike su obišle svet.

Mališan je osam meseci lutao ulicama mesta Uja, a preživljavao je samo zahvaljujući mrvicama i ostacima koje bi mu davali prolaznici. Bio je gladan i pun crva.

Roditelji su ga napustili jer se sumnjalo da je veštac. Iako je u državi Akva Ibom nezakonito dete označiti vešcem, ta praksa i dalje postoji u određenim zajednicama. Deca koja su označena kao vešci često su prognana, a roditelji i zajednice ne žele da čuju za njih. Ukoliko ne dobiju nikakvu pomoć, u velikom su riziku da će da umru od gladi.

- Hiljade dece se optužuju da su vešci, videli smo brojne slučajeve mučenja, ali i ubistava dece - navela je svojevremeno Lovenova.

Kada je pronašla dečaka, Anja je rekla mužu Dejvidu da treba da ga nazovu Houp (nada).

- Nisam želela da umre bez imena. Treba umreti dostojanstveno - rekla je.

Svega nekoliko meseci kasnije, Houp je izgledao mnogo drugačije. Bio je zdraviji i srećniji nakon što se malo ugojio.

Anja, inače, u Nigeriji vodi fondaciju koja spasava "decu vešce". Na jednom imanju koje je kupila, izgrađeno je sirotište koje je dosad othranilo desetine mališana.

Konačno upoznao oca

Nakon šest godina, Houp je imao priliku da upozna svog oca.

- Želeli smo da celo selo vidi njegovu transformaciju. Houpa smo 2018. poslednji put doveli u njegovo selo i tada smo u gradskoj većnici održali konferenciju o sujeverju, kako bi je čula cela zajednica. Ovoga puta, Houp se radovao što će ponovo posetiti rodno mesto, jer sada sve mnogo bolje razume. Na naše iznenađenje, susreli smo se sa njegovim ujakom, bratom i majkom. Kada smo ga spasli 2016, ujak je radio u drugoj državi. Rekao nam je da je Houpov otac takođe ponovo u selu, nakon što je bio odsutan nekoliko godina. Iako nismo planirali, odjednom smo se našli na putu ka njegovoj kući. Bilo je to neverovatno iskustvo - objasnila je Anja prošle godine.

Kako je navela, ujak je rekao da dečak dosta liči na oca i da je sličnost veoma upečatljiva.

- Njegovi roditelji su razvedeni. Zbog bezbednosnih i pravnih razloga ne mogu da ulazim u detalji, ali ću reći da je otac bio veoma iznenađen kada ga je ponovo video. A Houp je samo zurio u njega. Bio je veoma pažljiv i rukama je objašnjavao Houpu da je sve u redu. Kada smo se vratili u sirotište, Houp je uzeo moj telefon jer je bio nestrpljiv da deci pokaže kako se slikao sa ocem. Houp neće živeti sa ocem i majkom iz više razloga. Ali, uprkos svemu što se događalo u prošlosti, deca moraju da znaju svoje korene zato što to pomaže izgradnji njihovog identiteta. Houp ima pravo na identitet, to je osnovno ljudsko pravo. Sada kada zna odakle potiče, to ne znači da će zaboraviti na sve što se dogodilo. Naprotiv, to će ga osloboditi i odvesti na mnoga divna mesta u životu - rekla je Anja.

Houpovi uspesi se nastavljaju.

Ovog septembra, Anja je na Instagramu napisala da dečak ne prestaje da ih iznenađuje.

- Houp je nagrađen kao najbolji učenik u razredu, uprkos teškoćama sa sluhom i govorom. Njegova izvanredna sposobnost navikavanja i komunikacije kroz znakove i simbole omogućila mu je da se istakne u svom razredu, pogotovo u matematici i vizuelnim umetnostima. Nema reči koje mogu da opišu koliko sam ponosna. Poznata slika na kojoj mu dajem vodu večno će biti svedok njegovog preživljavanja, otpornosti, snage i saosećanja. Ipak, najvažnije je da je ta slika podsetnik svetu da se deca u Nigeriji svakodnevno optužuju da su vešci i da mi ne smemo odustati sve dok postoji i jedno stigmatizovano dete - navela je.

Sredinom oktobra, Anja je saopštila da će Houp upoznati i svog brata.

- I pored Houpove priče i uprkos hiljadama članaka, intervjua i dokumentaraca, deca u Nigeriji su i dalje stigmatizovana, mučena i ubijana. Zakoni koji bi trebalo da ih štite se ne primenjuju i broj dece koja se optužuju da su vešci se povećava. Tako da, molim vas, nastavite da delite njegovu priču, ne samo njegovu nego priče sve dece - poručila je Anja.

Bonus video:

09:39

VELIKA GLAD PRETI VEĆ SLEDEĆE GODINE!? Stručnjaci upozoravaju: Zbog rata u Ukrajini PREŽIVEĆE SAMO ODREĐENE DRŽAVE

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.