Si Đinping održao govor na neformalnom sastanku lidera APEK-a
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Si Đinping održao govor na neformalnom sastanku lidera APEK-a

Si je istakao da se moramo držati prvobitne namere Azijsko-pacifičke saradnje i zajedno raditi na rešavanju globalnih problema, kako bi izgradili otvorenu, dinamičnu, snažnu i mirnu azijsku zajednicu i kako bi postigli zajednički prosperitet azijsko-pacifičkih naroda i budućih generacija

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je danas 30. neformalnom sastanku lidera APEK-a u centru Moskone u San Francisku i tom prilikom održao važan govor pod nazivom “Podrška prvobitnim namerama, udruživanju i saradnji na promociji kvalitetnog rasta u azijsko- pacifičkom regionu”.

Si je naglasio da od uspostavljanja mehanizma za redovne sastanke lidera, APEK je uvek bio na čelu globalne otvorenosti i razvoja i efikasno je promovisao liberalizaciju i pojednostavljenje regionalne trgovine i investicija, ekonomski i tehnološki razvoj i razmenu materijala i kadrova, što je stvorilo “azijsko-pacifičko čudo”. Trenutno su promene u svetu ubrzane, a svetska ekonomija se suočava sa nizom rizika i izazova. Kao pokretač globalnog rasta, Azijsko-pacifički region snosi veliku odgovornost za ovu eru. Kao lideri Azijsko-pacifičkog regiona, svi moramo duboko da razmišljamo o tome kakav Azijsko-pacifički region želimo sredinom ovog veka, kako da izgradimo sledećih “zlatnih 30 godina” razvoja Azijsko-pacifičkog regiona i kako da APEK bolje igra ulogu u ovom procesu?

Si je istakao da se moramo držati prvobitne namere Azijsko-pacifičke saradnje i zajedno raditi na rešavanju globalnih problema, kako bi izgradili otvorenu, dinamičnu, snažnu i mirnu azijsku zajednicu i kako bi postigli zajednički prosperitet azijsko-pacifičkih naroda i budućih generacija.

Prvo, treba da se pridržavamo inovacija. Moramo aktivnije da promovišemo naučno-tehničku razmenu i saradnju i da zajedno uložimo napore u stvaranje otvorenog, poštenog, nepristrasnog i nediskriminatornog okruženja za razvoj nauke i tehnologije. Kina je predložila inicijative kao što su izgradnja digitalnog sela Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, digitalna identifikacija preduzeća i upotreba digitalne svemirske tehnologije za promociju ekoloških i nisko-ugljeničnih transformacija kako bi se bolje promovisao razvoj Azijsko-pacifičkog regiona.

Drugo, insistiranje na otvorenoj orijentaciji. Mora zaštititi slobodnu i otvorenu trgovinu i investicije, podržati i ojačati multilateralni trgovinski sistem sa Svetskom trgovinskom organizacijom kao njegovom jezgrom, održavati stabilnost i glatkoću globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja, kao i suprotstaviti se politizaciji, naoružavanju i pan-bezbednosti ekonomskih i trgovinskih pitanja. Mora nepokolebljivo promovisati regionalnu ekonomsku integraciju i ubrzati proces azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine. Kina je uspešno održala treći Forum međunarodne saradnje „Pojas i put“, dajući novi podsticaj promovisanju globalne povezanosti i izgradnji otvorene svetske ekonomije.

Treće, insistiranje na zelenom razvoju. Mora se pridržavati harmonične koegzistencije čoveka i prirode, ubrzati zelenu i niskougljeničnu transformaciju modela razvoja, koordinirano promovisati smanjenje ugljenika, smanjenje zagađenja, zelenu ekspanziju i rast, i negovati zelenu osnovu za rast Azije i Pacifika. Kina se pridržava puta ekološkog prioriteta i zelenog razvoja, i aktivno i postojano promoviše nivo ugljenika i neutralnost ugljenika. Kina je predložila inicijative za saradnju APEK-a o zelenoj poljoprivredi, održivim gradovima, transformaciji energije sa niskim sadržajem ugljenika i prevenciji i kontroli zagađenja mora. Unapređuje zajedničke napore za izgradnju čistog i lepog azijsko-pacifičkog regiona

Četvrto, insistiranje Agendu Ujedinjenih nacija 2030 za održivi razvoj, promovisati razvojna pitanja da se vrate u centar međunarodne agende, produbiti usklađenost razvojnih strategija i zajednički rešiti globalni razvojni deficit. Kina pozdravlja sve strane da aktivno učestvuju u globalnim razvojnim inicijativama, produbljuju saradnju u smanjenju siromaštva, bezbednosti hrane, industrijalizaciji, finansiranju razvoja i drugim oblastima i izgradnji globalne razvojne zajednice kako bi ljudi svih zemalja mogli da dele plodove modernizacije.

Si Đinping je naglasio da Kina sveobuhvatno napreduje u velikom cilju izgradnje jake zemlje i podmlađivanja nacije modernizacijom u kineskom stilu. Kina se drži puta mirnog razvoja, pridržava se visokokvalitetnog razvoja, pridržava se otvaranja na visokom nivou i koristi modernizaciju u kineskom stilu da pruži nove mogućnosti za promovisanje modernizacije zemalja širom sveta. Kina je voljna da radi sa svim stranama na promovisanju azijsko-pacifičke saradnje kako bi se postigle plodonosniji rezultati i zajednički kreirali narednih „zlatnih trideset godina“ Azijsko-pacifičkog regiona.

Sastankom je predsedavao održive budućnosti za sve“ Na sastanku je objavljena „Deklaracija lidera APEK-a iz San Franciska 2023. godine“.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.