SI ĐINPING PREDLOŽIO 5 STUBOVA NA KOJIMA TREBA DA SE TEMELJE ODNOSI AMERIKE I KINE
Džo Bajden i Si Đinping, Foto: AP DOUG MILLS

saradnja dve sile

SI ĐINPING PREDLOŽIO 5 STUBOVA NA KOJIMA TREBA DA SE TEMELJE ODNOSI AMERIKE I KINE

Si Đinping smatra da Amerika i Kina trebaju zajedno da izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je posle sastanka sa američkim kolegom Džoom Bajdenom da dve zemlje treba da zajedno izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi.

Prvi stub

Kao prvi stub naveo je "zajedničko razvijanje prave percepcije".

- Kina je dosledno posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu sa Sjedinjenim Državama. Istovremeno, Kina ima interese koji se moraju čuvati, principe koji se moraju poštovati i crvene linije koje se ne smeju preći. Nadamo se da bi dve zemlje mogle da budu partneri koji se međusobno poštuju i koegzistiraju u miru - rekao je Si Đinping, prenosi Sinhua.

Drugi stub

Drugi stub je, dodaje kineski predsednik, "zajedničko efikasno upravljanje nesuglasicama".

- Nesuglasice ne bi trebalo da budu ponor koji razdvaja dve zemlje. Umesto toga, dve strane bi trebalo da traže načine da izgrade mostove koji ce im pomoći da hodaju jedna prema drugoj. Važno je da cene principe i međusobne crvene linije i da se uzdrže od provokacija. Trebalo bi da imaju više komunikacije, više dijaloga i više konsultacija, i da mirno rešavaju svoje nesuglasice - istakao je Si.

Si Đinping, Džo Bajden
foto: EPA-EFE/XINHUA / LI XUEREN CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Treći stub

On je naveo da je potrebno i "zajedničko unapređivanje obostrano korisne saradnje".

- Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u širokom spektru oblasti, uključujući tradicionalne oblasti kao što su ekonomija, trgovina i poljoprivreda, kao i oblasti u nastajanju kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija (AI) - kazao je Si.

- Važno je u potpunosti iskoristiti obnovljive i nove mehanizme u spoljnoj politici, ekonomiji, finansijama, trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima i ostvariti saradnju u oblastima borbe protiv narkotika, kao i pravosuđa i sprovođenja zakona, veštačke inteligencije i nauke i tehnologije - rekao je kineski predsednik.

Četvrti stub

Istakao je i da SAD i Kina treba da zajedno preuzmu odgovornost kao velike zemlje.

Džo Bajden, Si Đinping
foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

- Problemi sa kojima se ljudsko društvo suočava ne mogu se rešiti bez saradnje velikih zemalja. Kina i Sjedinjene Države treba da budu primer, da pojačaju koordinaciju i saradnju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i obezbede više javnih dobara za svet. Dve strane treba da zadrže svoje inicijative otvorene jedna prema drugoj, ili da ih koordiniraju i povežu radi sinergije - rekao je Si.

Peti stub

Kao peti stub odnosa dve svetske sile, kineski predsednik je naveo "zajedničko promovisanje međuljudske razmene".

Džo Bajden, Si Đinping
foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

- Dve strane bi trebalo da povećaju broj direktnih letova, unaprede turističku saradnju, prošire međunacionalne razmene, ojačaju obrazovnu saradnju i podstiču i podržavaju veću interakciju i komunikaciju između naroda - poručio je Si.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.