Si Đinpingovo pismo na samitu poslovnih lidera APEK-a
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Si Đinpingovo pismo na samitu poslovnih lidera APEK-a

Kina je i dalje najveći pokretač globalnog rasta i nastaviće da koristi novi razvoj Kine kako bi svetu dala novi zamah i nove mogućnosti

Objavljeno: 23:34h

Kineski predsednik Si Đinping je 16. novembra dostavio pismo pod nazivom “Radimo zajedno, suočimo se sa izazovima kako bi napisali novo poglavlje u azijsko-pacifičkoj saradnji” na samitu poslovnih lidera APEK-a u San Francisku.

Si je naveo da su lideri Azijsko-pacifičkog regiona pre 30 godina održali prvi neformalni sastanak lidera APEK-a kako bi promovisali ubrzani razvoj azijsko-pacifičkog regiona i ekonomsku globalizaciju, kako bi azijsko-pacifički region postao centar svetskog ekonomskog rasta i osnov globalnog razvoja i stabilnosti.

Tokom poslednjih 30 godina uvek smo se pridržavali regionalizma, otvorenosti i duha partnerstva u pronalaženju dodirnih tačaka uz zadržavanje razlika. Si Đinping je naglasio da je svet ušao u novi period preokreta i promena, kao i da će se azijsko-pacifička saradnja suočiti sa novim pitanjima u novoj eri. Moramo da se pridržavamo duha APEK-a i da promovišemo azijsko-pacifičku saradnju. Moramo zajedno da branimo principe Povelje Ujedinjenih nacija, da se pridržavamo puta razmene među državama, dijaloga bez sukoba, partnerstva bez nesvrstanih i da održavamo azijsko- pacifički prosperitet i stabilnost.

Azijsko-pacifički region ne može i ne sme da se pretvori u arenu za geopolitičku igru, “novi Hladni rat” i blokovsku konfrontaciju, dodao je Si. On je takođe naglasio da se Kina pridržava regionalizma, te da stalno promoviše proces stvaranja Azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine kako bi izgradila otvorenu Azijsko-pacifičku ekonomiju na osnovu obostrano korisne saradnje.

Si je pozvao na promovisanje transformacije i razvoja digitalizacije, inteligencije i ekologije, jačanje naučno-tehničke inovacije i produbljivanje digitalne ekonomije i realne ekonomije, kako bi bilo stvoreno otvoreno, iskreno, nepristrasno i nediskriminatorno okruženje za razvoj nauke i tehnologije. Si je istakao da kineska ekonomija od ove godine nastavlja da dobija zamah i da ostvaruje značajan napredak ka dobrom i visokokvalitetnom razvoju.

Kina je i dalje najveći pokretač globalnog rasta i nastaviće da koristi novi razvoj Kine kako bi svetu dala novi zamah i nove mogućnosti. Kina insistira da otvori svoja vrata za svet, a kineska odlučnost da potpuno uspostavi vladavinu zakona, tržišno orijentisano i internacionalizovano poslovno okruženje neće se promeniti. Cilj kineske modernizacije je da omogući da više od 1,4 milijarde Kineza živi bolje, što znači šire tržište i neviđene mogućnosti saradnje za ceo svet, a kineska modernizacija takođe će dati snažan podsticaj modernizaciji sveta. Globalna poslovna zajednica može aktivno da učestvuje u procesu kineske modernizacije i da dobija dividende od kvalitetnog razvoja Kine, rekao je Si.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.