TALAČKE KRIZE, BRUTALNO NASILJE NA ULICI, DECA SA ORUŽJEM: Strah u Nemačkoj porastao u poslednjih mesec dana
Nasilje u Nemačkoj, Foto: epa clemens bilan, EPA Blaulich News, Daniel Bockwoldt via AP

nasilje u evropi

TALAČKE KRIZE, BRUTALNO NASILJE NA ULICI, DECA SA ORUŽJEM: Strah u Nemačkoj porastao u poslednjih mesec dana

U Nemačkoj se u poslednjih mesec dana dogodilo više nasilnih incidenata u različitim javnim ustanovama

Objavljeno:

Samo u poslednjih mesec dana u Nemačkoj se dogodilo više javnih napada koji su imali ekstremističke note. Da li su ti ekscesi povezani sa velikom tenzijom zbog ratova u svetu ili izolovani slučajevi, nije pitanje na koje su analitičari dali odgovor.

Situacije na aerodromima

Samo dva dana posle napada Hamasa, aerodromu u Hamburgu upućene su pretnje napadom na avion iz iranske prestonice Teherana, te su letovi bili obustavljeni.

Nemačka policija
Nemačka policijafoto: Profimedia

Putnički avion koji je iz Teherana sleteo u Hamburg 9. oktobra ove godine oko 12.20 časova nalazio se u posebnom prostoru sve dok policija nije bila sigurna da je pretnja uklonjena.

Krajem oktobra, na istom aerodromu Turčin Salman E. (35) bio je naoružan, te je probio zaštitnu barijeru na aerodromu i krenuo u pravcu poletno-sletne staze.

1 / 5 Foto: Jonas Walzberg / AFP / Profimedia

U kolima je, kako je kasnije objašnjeno, u kolima je držao svoju ćerku (4) kao taoca.

Talačka kriza je trajala 18 sati, a na kraju je policija uspela da nagovori Salmana E. da se preda i oslobodi dete.

Sve vreme, na aerodromu bila je policija u punoj spremnosti da deluje.

Nasilje od strane učenika i u školama

Nemačka policija istraživala je slučaj u kom je tinejdžer (14) je nožem napao sedmogodišnje dete i muškarca (63) u hodniku Klinike za psihijatriju za decu i adolescente. Dete (7) je umrlo usled povreda.

Nemačka policija
Nemačka policijafoto: Profimedia

Kako su mediji navodili, dečak, koji je ubio dete, jeste "intenzivno planirao egzekucije i različite vrste najbrutalnijeg nasilja" što se potkrepilo njegovim dopisivanjem putem interneta.

Hamburg je i početkom novembra bio u žiži javnosti kada je policija opkolila i pretražila školu jer su dva učenika pretila oružjem učitelju u učionici.

1 / 3 Foto: Bodo Marks / AFP / Profimedia

Počionici su pobegli, a oko 15.30 časova istog dana policija je saopštila da je završena pretraga škole, ali nije dala više informacija o tome da li su osumnjičeni pronađeni ili su i dalje u bekstvu.

O uzroku napada se nije pisalo.

Dan posle prvog slučaja u školi, 9. novembra, u Ofenburgu, dogodila se pucnjava u školi, a učenik se sumnjičio da je vatrenim oružjem ranio drugaricu iz razreda.

Nemačka policija
Nemačka policijafoto: Profimedia

Ovog puta, policija je uhapsila osumnjičenog.

Tog dana, policijski helikopteri leteli su iznad škole.

Različite vrste nasilja u javnom prostoru

Sinagoga u Berlinu napadnuta je molotovljevim koktelima 18. oktobra, a strah od islamističkih napada koje je nemačka policija povezala sa napadom Hamasa, znatno se povećao.

Tokom 11. novembra trajala je drama sa muškarcem koji se zabarikadirao u kući sa detetom i pucao na policiju. Sve se događalo u gradi Vijericu.

Nemačka policija 14. novembra upucala muškarca u centru Gimerbaha. Navodno, muškarac je prvo napao policiju koja je potom reagovala. Muškarac je momentalno pao, a ljudi su nonšalantno sniamli taj događaj.

Racija nemačke policije
Racija nemačke policijefoto: Daniel Bockwoldt dpa via AP

Bonus video:

01:49

POLICIJA PRETRESLA 55 OBJEKATA I 8.000 VOZILA! Nastavljena velika akcija MUP protiv iregularnih migranata, IMA I UHAPŠENIH

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.