MAĐARI PONOVO POKREĆU PROGRAM "ZLATNA VIZA"! Evo šta to znači i ko će najviše profitirati
Viza, Foto: AP/Bilal Hussein

putovanje

MAĐARI PONOVO POKREĆU PROGRAM "ZLATNA VIZA"! Evo šta to znači i ko će najviše profitirati

Mađarska vlada ponovo pokreće program "Zlatna viza"

Objavljeno:

Mađarska vlada podnela je parlamentu predlog novog programa "zlatna viza" u okviru nacrta zakona, kojim se reguliše useljavanje osoba iz trećih zemalja u Mađarsku. Predlogom zakona uvodi se kategorija "viza za gosta-investitora", odnosno za ljude koji dolaze u Mađarsku, a povezani su sa projektima koji su od vlade dobili status "strateška važna investicija", prenosi Rojters.

Dobijanje ove vize je preduslov za podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu, koja bi omogućila nosiocu vize da ostane u Mađarskoj 10 godina, a može se produžiti za još 10 godina, prema nacrtu.

Novi program dolazi nakon što je prethodna "šema zlatne vize" ukinuta 2017. nakon što je Sirijac koji je bio pod sankcijama SAD dobio status rezidenta u Mađarskoj. Program, koji je pokrenut 2013. godine, zahtevao je od stranaca da kupe mađarsku obveznicu za do 300.000 evra da bi dobili dozvolu.

Prema predlogu, oznaku "strateški važan projekat" mogao bi da dobije i investitor koji u Mađarskoj kupi udeo u mađarskom fondu za nekretnine u vrednosti od 250.000 evra ili nekretninu od najmanje 500.000 evra.

Donacija od milion evra fondacijama za upravljanje imovinom od javnog interesa, koje su došle pod lupu EU zbog sukoba interesa sa vladom, takođe bi dala oznaku "strateške važnosti" investitorima, otvarajući vrata za prijem "gosti-status investitora". Mađarska je zabeležila priliv istočnih investitora poslednjih godina jer su azijski proizvođači baterija, kao što su CATL i Eve-Power, spremni da izgrade svoje fabrike u blizini nemačkih proizvođača automobila.

Bonus video:

01:10

EVROPSKI PARLAMENT JE VERIFIKOVAO BEZ GLASANJA! Stručnjaci o liberalizaciji viza tzv. Kosova: Dole nikada nije bilo ovako loše

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.