Velika očekivanja od sastanka kineskog i američkog lidera u San Francisku
Foto: Kineska medijska grupa

PRVI SUSRET LIDERA OD PROŠLE GODINE

Velika očekivanja od sastanka kineskog i američkog lidera u San Francisku

Ovo je prvi susret dvojice lidera država licem u lice od njihovog sastanka na Baliju prošle godine

Objavljeno:

Niz nedavnih razmena i dijaloga između Kine i Sjedinjenih Država poslao je pozitivan signal za stabilizaciju bilateralnih odnosa, kao i postavljanje temelja za sastanak lidera Kine i SAD-a u San Francisku sledeće nedelje.

Ovo je prvi susret dvojice lidera država licem u lice od njihovog sastanka na Baliju prošle godine. Obe strane će razmeniti detaljna mišljenja o strateškim, globalnim i usmerenim pitanjima vezanim za bilateralne odnose, kao i o osnovnim pitanjima vezanim za svet i razvoj širom sveta. Svet se raduje sastanku između dvojice lidera, očekuje se da će se fokusirati na saradnju i razgovarati o rezultatima.

To je teško osvojen susret, a povratak balijskom konsenzusu je ključan. Razlog zašto su se kinesko-američki odnosi suočili sa teškoćama prošle godine je taj što balijski konsenzus nije sprovođen. Ključ povratka balijskom konsenzusu su akcije. Među njima je tajvansko pitanje jezgro glavnih interesa Kine i prva nepremostiva crvena linija u kinesko-američkim odnosima. Nedavno su SAD još jednom izjavile da se politika "jedne Kine" nije promenila i da ne podržavaju "nezavisnost Tajvana". Pored toga, američki zvaničnici su više puta rekli da "ne žele da se odvoje od Kine", ustvrdivši da bi odvajanje dve najveće svetske ekonomije imalo katastrofalne posledice i za zemlje i za svet. Ove izjave su vredne pažnje i, što je još važnije, one se pretvaraju u akcije.

Svet takođe očekuje da će se Kina i SAD i dalje pravilno razumeti i prepoznati važnost međusobnog razvoja zbog sastanka u San Francisku.

"Široka Zemlja može u potpunosti da podnese razvoj i zajednički prosperitet Kine i SAD-a". Kina smatra da dve zemlje treba da budu partneri, a ne protivnici, i da bi to trebalo da bude saradnja od obostrane koristi a ne igra pobednika. Međutim, SAD pogrešno smatraju Kinu svojim "najvećim strateškim konkurentom". Od tri tačke pristupa kineskoj politici "konkurencija, saradnja i konfrontacija" do tri tačke teorije "investicije, savezništvo i konkurencija" ostaje nepromenjena logika hegemonije i razmišljanje o tome ko će pobediti.

Međutim,stvarnost je: na tek završenom Šestom kineskom međunarodnom sajmu uvoza (CIIE), SAD su prvi put učestvovale pod svojim zvaničnim imenom, sa više od 200 američkih kompanija. To u potpunosti pokazuje da su interesi Kine i Sjedinjenih Država duboko integrisani i niko ne može bez drugog, niko ne može nikoga da promeni i niko ne sme nikoga da zameni. Kao što je guverner Kalifornije Gavin Njusom rekao tokom svoje nedavne posete Kini, "što je Kina uspešnija, to ćemo svi biti uspešniji".

Kako se Kina i Sjedinjene Države slažu međusobno to određuju budućnost i sudbinu čovečanstva. Tokom sastanka na Baliju, Si Đinping je naglasio da kinesko-američke odnose treba posmatrati i regulisati u smislu razumevanja svetskog trenda. Koji je svetski trend? Čak i ako su mir i razvoj zajednička očekivanja međunarodne zajednice, grupna konfrontacija i kružna politika ne mogu biti nepopularni. Ljudi takođe očekuju da će dubinska komunikacija između dvojice lidera na sastanku u San Francisku o glavnim pitanjima mira i razvoja u svetu koja će smiriti svet i koristiti celom svetu..

Ovaj sastanak lidera između Kine i Sjedinjenih Država u San Francisku još jednom je pokazao iskrenost Kine i njen visok stepen odgovornosti za kinesko-američke odnose, mir i razvoj širom sveta.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.