HEZBOLAHOV ARSENAL BUDI JEZU I NAJMOĆNIJIMA, NAORUŽANI SU DO ZUBA: "Božja osveta" uliva STRAH, evo šta sve POSEDUJU
Foto: AP Photo Fatima Shbair

NIJE NAIVNO

HEZBOLAHOV ARSENAL BUDI JEZU I NAJMOĆNIJIMA, NAORUŽANI SU DO ZUBA: "Božja osveta" uliva STRAH, evo šta sve POSEDUJU

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah je više puta rekao da njegova grupa poseduje napredno oružje sposobno da udari duboko u teritoriju Izraela

Objavljeno:

Hezbolah je jedina libanska frakcija koja je zadržala svoje oružje nakon završetka građanskog rata u Libanu 1975-1990, i sada se smatra da ima moćnije zalihe od nacionalne vojske.

To je takođe najmoćnija grupa u "osovini otpora" - savezu grupa koje podržava Teheran uglavnom u Iraku, Siriji, Jemenu i na palestinskim teritorijama.

U ratu između Izraela i Hezbolaha 2006. poginulo je više od 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila, i 160 u Izraelu, uglavnom vojnika.

Od tada, "Hezbolah je snažno proširio kvantitet i kvalitet svog arsenala", rekla je Dina Arakji iz konsultantske kuće "Control Risks".

"Grupa je 2006. navodno imala oko 15.000 raketa, dok procene u poslednjih nekoliko godina govore da se taj broj umnožio gotovo 10 puta“, rekla je ona.

Grupa je takođe stekla značajno borbeno iskustvo nakon godina borbe na strani predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu u Siriji.

Okršaji na libansko-izraelskoj granici počeli su 8. oktobra, dan nakon što su napadi Hamasa na Izrael izazvali rat, ali se do sada Hezbolah uglavnom ograničavao na gađanje lokacija u blizini izraelske granice.

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah je više puta rekao da njegova grupa poseduje napredno oružje sposobno da udari duboko u teritoriju Izraela.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralahfoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Borci i tuneli

Godine 2021. Nasralah je tvrdio da njegova grupa ima oko 100.000 "obučenih" i "naoružanih" boraca.

Ali Arakji je rekla da će broj "verovatno biti naduvan".

Borci grupe uključuju elitne snage poznate kao Radvan jedinica, koja bi se "mogla opisati kao specijalne snage grupe", dodala je Arakji.

Od okončanja sukoba 2006. šiitska muslimanska grupa nije imala vidljivo vojno prisustvo na južnoj granici Libana, kojom patroliraju mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Ali Hezbolah je zadržao veliki uticaj na jugu Libana, gde je izgradio skrovišta i tunele.

Izrael je optužio Hezbolah za izgradnju prekograničnih tunela i tvrdi da je uništio nekoliko.

Mreža tunela "verovatno će biti opsežna", rekla je Arakji, dodajući da "nema naznaka... da je Hezbolah prestao da ih gradi".

Precizno vođene rakete

U septembru 2018, Nasralah je rekao da je njegova grupa nabavila "precizne rakete" uprkos naporima Izraela da to spreči.

Arakji je rekla da bi precizno navođene rakete mogle da omoguće grupi da "gađa mete sa višim nivoom tačnosti i nižim granicama greške".

U februaru 2022, Nasralah je rekao da Hezbolah ima "kapacitet da transformiše naše projektile u precizne projektile".

On je u avgustu ove godine rekao da će grupi biti potrebno samo "nekoliko visoko preciznih projektila" da uništi izraelske ciljeve, uključujući "civilne i vojne aerodrome, vazdušne baze, elektrane", kao i nuklearno postrojenje Dimona.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralahfoto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navođene rakete

Hezbolah je intenzivno koristio navođene rakete u poslednjim prekograničnim sukobima, posebno protiv izraelskih tenkova.

U avgustu je grupa objavila da ima oružje nazvano "Božja osveta", dizajnirano za ispaljivanje ruskih protivtenkovskih projektila "Kornet".

Dvostruki lanser je sposoban da "precizno pogodi mete istovremeno i uništi ih", navode zvanični mediji Hezbolaha.

Nenavođene rakete

Hezbolah drži nevođene rakete zemlja-zemlja, koje su činile najveći deo njegovog arsenala tokom rata 2006, uključujući "kaćuše".

U subotu je Nasralah rekao da je grupa po prvi put koristila rakete "Burkan", dodajući da mogu da nose "korisni teret od 300-500 kilograma".

Sistemi zemlja-vazduh

Hezbolah drži rakete zemlja-vazduh, a grupa tvrdi da je oborila izraelske bespilotne letelice u poslednjoj rundi borbi.

Na video snimku Hezbolaha objavljenom 2019. godine prikazano je oružje zemlja-vazduh držano na ramenu dok je grupa pretila da će gađati izraelske bespilotne letelice.

Hezbolah
foto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Protiv-brodska oružja

Hezbolah je prvi put upotrebio protivbrodsko oružje 2006. protiv izraelskog mornaričkog broda, INS Hanit, stacioniranog kod Bejruta.

Grupa je 2019. objavila video snimke na kojima se vide kineske protivbrodske rakete C-802 i C-704.

Godine 2022, pre nego što su Liban i Izrael postigli sporazum o pomorskoj granici uz posredovanje SAD, Hezbolah je zapretio da će udariti izraelske gasne platforme na moru.

Dronovi

Hezbolah ima bespilotne letelice, uključujući dronove za nadzor i napade, od kojih je neke prikazao u maju tokom demonstracije vojne moći.

Nasralah je u subotu rekao da grupa koristi dronove za napade "prvi put" i da svakodnevno leti "izviđačkim dronovama" duboko u Izrael.

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.