ORBAN PRIMA UDARAC ZA UDARCEM, OD JEDNOG SE JOŠ UVEK TRESE: Posle ovoga će se OZNOJITI, najveći ŠAMAR dobio od NJIH
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

AU!

ORBAN PRIMA UDARAC ZA UDARCEM, OD JEDNOG SE JOŠ UVEK TRESE: Posle ovoga će se OZNOJITI, najveći ŠAMAR dobio od NJIH

Brisel je bolno ošamario mađarskog premijera, ali to nije udarac koji će ga najviše zaboleti

Objavljeno: 11:10h

Brisel ga je bolno ošamario zamrzavanjem stotina miliona evra iz svojih fondova, ali je najveći udarac dobio od Varšave: izborni poraz poljske krajnje desničarske stranke Pravo i pravda (PiS) potvrdio je da nema ništa od ispunjenja sna mađarskog premijera Viktora Orbana o panevropskom savezu neliberalnih partija, piše "Njujork Tajms".

Orban i Budimpešta bili su domaćini niza konferencija krajnje desničarskih udruženja i političara poslednjih godina, uključujući konferenciju 2021. koja je okupila konzervativnu elitu koja je obećala "evropsku konzervativnu renesansu". Posle svoje četvrte uzastopne izborne pobede prošle godine i obećanja da će zaštititi hrišćanske vrednosti i sprečiti imigraciju, Orban je zahvalio istomišljenicima u Poljskoj, kao i drugim "prijateljima" u inostranstvu na podršci.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Ali politička situacija se značajno promenila. Orbanova vizija da predvodi neliberalni panevropski pokret protivnika imigracije i vatrenih zagovornika očuvanja hrišćanskih vrednosti potkopana je porazom desnice u Španiji prošlog leta i nedavnim porazom PiS-a. u Poljskoj, kao i duboke podele oko rata u Ukrajini. Iako je levičar Robert Fico pobedio u Slovačkoj, ta zemlje je premala da bi promenila odnose snaga u Evropi.

Desničarska koalicija pobedila je na prošlogodišnjim izborima u Italiji prošle godine, a premijerka je postala Đorđa Meloni, koja deli brojne Orbanove stavove o zaštiti zapadnih vrednosti. Ali Meloni se od tada distancirala od Orbana zbog pitanja Ukrajine.

Đorđa Meloni
Đorđa Meloni foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Orban je svojom "putinofilijom" uspeo da otuđi Poljake: poljski PiS, dugogodišnji partner Orbanovog Fidesa u bitkama sa Briselom oko prava manjina, migranata, vladavine prava i demokratskih procedura, nikako nije bio oduševljen Orbanovim držanjem strane Rusije. PiS i Fides dele negativan stav prema birokratiji Evropske unije, imigrantima i LGBT pravima, ali su i pre izbornog poraza PiS-a Poljaci počeli da se distanciraju od Orbana, navodi američki list. Orban se prošlog meseca u Кini sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Rekao mu je da Mađarska nikada nije želela sukob sa Rusijom, već da želi da proširi kontakte. To je razbesnelo druge evropske lidere, ne samo liberalne, već i stranke krajnje desnice u Italiji i Poljskoj.

Viktor Orban i Vladimir Putin
Viktor Orban i Vladimir Putin foto: Profimedia

Orban je razljutio članice EU i NATO-a odlaganjem mađarskog odobrenja za ulazak Švedske u NATO. Od 30 članica NATO-a, samo su Mađarska i Turska glasale protiv. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao je prošlog meseca parlamentu predlog podrške članstvu Švedske u NATO, a očekuje se da će Turska na kraju povući svoj veto. Ali Orban ne odustaje. Mađari su prvo naveli "tehničke" razloge za odlaganje odobrenja, a zatim su se žalili na dokumentarac švedske televizije koji je kritikovao Orbanovu politiku. Ali mnogi misle da je glavni razlog Orbanov gnev što je EU zamrznula njihove fondove vredne milijardi evra. Orban pokušava da uceni EU kroz pitanje NATO-a, kaže analitičar iz Budimpešte Peter Кreko.

- Ovo vidi kao svoju poslednju šansu da utiče i želi da pokaže da neće dati ništa besplatno - kaže Кreko.

Orbanove najveće pristalice su američki ultradesničari. Bivši predsednik Donald Tramp nedavno je pohvalio mađarskog premijera kao "jednog od najjačih lidera bilo gde u svetu". Orban je nedavno uslikao sebe kako nosi crvenu kapu sa Trampovim imenom, koga je opisao kao "čoveka koji može da spase zapadni svet". Slično Trampu, Orban obećava da će "srušiti progresivnu elitu i isuši briselsku močvaru". Međutim, na evropskoj sceni, Fides je izolovan: pre dve godine Orbanova partija se povukla iz Evropske narodne partije, poslaničke grupe partija desnog centra u Evropskom parlamentu, kako bi izbegla izbacivanje. Do sada nisu našli drugu grupu koja bi ih prihvatila.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: EPA/SHAWN THEW

U međuvremenu, mnoge evropske zemlje prihvatile su Orbanove poruke o jačoj graničnoj kontroli i zaustavljanju imigracije, ali sam Orban ostaje nepopularan zbog svog radikalnog, rasističkog jezika. Rezultati izbora u Poljskoj bili su, međutim, neprijatno iznenađenje za Budimpeštu. Posle nekoliko dana ćutanja vlade, Orbanov šef kabineta Gergelj Guljaš priznao je da je "odluka poljskih birača jasna" i da se "mora poštovati".

Sledeći premijer Poljske će najverovatnije biti Donald Tusk, dugogodišnji Orbanov kritičar. Prošle godine, tokom posete Budimpešti, gde je doputovao da podrži opoziciju, Tusk je Mađarsku opisao kao "nakaznu demokratiju". Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je Tuska beznačajnim, otpisanim političarem. Tusk je najverovatnije budući premijer Poljske, a Orbanov san o panevropskom savezu neliberalnih partija rastopio se zahvaljujući Poljacima, navodi "Njujork Tajms".

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.