NAJBITNIJA STVAR IZOSTAVLJENA? Šefovi diplomatija G7 osudili Hamas i pozvali na oslobađanje svih TALACA na sastanku
Sastanak grupe G7 u Tokiju, Foto: JONATHAN ERNST / AFP / Profimedia

KOJA JE PORUKA OTIŠLA U SVET?

NAJBITNIJA STVAR IZOSTAVLJENA? Šefovi diplomatija G7 osudili Hamas i pozvali na oslobađanje svih TALACA na sastanku

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka u Tokiju, ministri G7 izrazili su podršku Izraelu da se brani u skladu sa međunarodnim pravom, osudili su Hamas i pozvali na hitno oslobađanje svih talaca koji se drže u enklavi

Objavljeno: 11:44h

Ministri inostranih poslova G7 u sredu su izrazili podršku humanitarnim pauzama u Gazi kako bi se podržale isporuke pomoći, kretanje civila i oslobađanje talaca, ali nije upućen poziv na prekid vatre.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka u Tokiju, ministri G7 izrazili su podršku Izraelu da se brani u skladu sa međunarodnim pravom, osudili su Hamas i pozvali na hitno oslobađanje svih talaca koji se drže u enklavi.

Takođe je upućen poziv na akciju za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, gde je, prema tvrdnjama Hamasa, više od 10.000 ljudi ubijeno od početka opsade Izraela pre više od mesec dana.

"Naglašavamo potrebu za hitnom akcijom za rešavanje pogoršane humanitarne krize u Gazi“, navodi se u saopštenju ministara inostranih poslova G7.

Sastanak ministra spoljnih poslova G7
Sastanak ministra spoljnih poslova G7foto: JONATHAN ERNST / AFP / Profimedia

"Sve strane moraju dozvoliti nesmetanu humanitarnu podršku za civile, uključujući hranu, vodu, medicinsku negu, gorivo i sklonište, kao i pristup humanitarnim radnicima. Podržavamo humanitarne pauze i dva koridora kako bi se omogućila hitno potrebna pomoć, kretanje civila i oslobađanje talaca", ističe se u saopštenju.

Navodi se i da su članice G7 "posvećene radu sa partnerima na pripremi održivih dugoročnih rešenja za Gazu i povratku širem mirovnom procesu koji može dovesti do rešenja sa dve države".

Sastanku su prisustvovali visoki predstavnik EU Žozep Borelj, britanski šef diplomatije Džejms Kleverli, nemačka ministarka Analena Berbok, američki sekretar Entoni Blinken, japanski šef diplomatije Joko Kamikava, kanadska ministarka Melani Džoli, francuska ministarka Katerina Kolona i italijanski šef diplomatije Antonio Tajani.

Bonus video:

03:16

JEDINO AMERIKA MOŽE DA ZAUSTAVI IZRAEL U SVOM GENOCIDNOM POHODU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.