ZBOG OVOG PUTINOVOG POTEZA ĆE CEO SVET ZADRHTATI - POTPISANO JE! Odluka pala u NAJGOREM MOMENTU, šta ovo ZNAČI?
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

AU!

ZBOG OVOG PUTINOVOG POTEZA ĆE CEO SVET ZADRHTATI - POTPISANO JE! Odluka pala u NAJGOREM MOMENTU, šta ovo ZNAČI?

Zakon o opozivu ratifikacije CTBT pripremljen je u ime predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT).

Zakon o opozivu ratifikacije CTBT pripremljen je u ime predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina.

Inicijativa stavlja van snage član 1. zakona „O ratifikaciji Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja“, koji predlaže ratifikaciju CTBT-a, potpisanog u ime Ruske Federacije u Njujorku 24. septembra 1996. godine, piše Ria novosti.

Putin je ranije izjavio da bi Rusija mogla da se ponaša kao ogledalo prema Sjedinjenim Američkim Državama. Državna duma bi mogla da opozove ratifikaciju CTBT-a. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kasnije rekao kako moguće odbijanje Rusije da ratifikuje CTBT ne znači nameru da sprovede nuklearne testove.

 Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine. Međutim, jedan broj zemalja, uključujući SAD, još ga nije ratifikovao, za razliku od Rusije, koja je to učinila 2000. godine.

Istovremeno, zemlje koje imaju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja. U martu je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov primetio da situacija oko CTBT izaziva sve veću zabrinutost zbog akcija Sjedinjenih Američkih Država.

CTBT, dogovoren 1996, zabranjuje “svaku probnu eksploziju nuklearnog oružja ili bilo koju drugu nuklearnu eksploziju” bilo gde u svetu, s ciljem smanjenja i konačnog uklanjanja nuklearnog oružja.

Putin je početkom oktobra rekao da u vojnoj doktrini Ruske Federacije postoje dva razloga za moguću upotrebu nuklearnog oružja: udar na Rusku Federaciju i pretnja postojanju Rusije.

„Prvi je upotreba nuklearnog oružja protiv nas. Ako se čak i konvencionalno oružje upotrebi protiv Rusije, ugroženo je samo postojanje Rusije kao države“, rekao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

On je ocenio da je odgovor Ruske Federacije na nuklearni udar na njenu teritoriju apsolutno neprihvatljiv za bilo kog agresora.

„Mislim da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije“, rekao je Putin na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, prenosi RIA Novosti.

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

(Espreso/ Nova / Ria Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.