OVA EVROPSKA MESTA ĆE VAM BUKVALNO PLATITI DA SE PRESELITE TAMO: Na jednom nude više od 80.000 evra, ovo su USLOVI
Italija, Ilustracija, Foto: Profimedia

nije fantazija

OVA EVROPSKA MESTA ĆE VAM BUKVALNO PLATITI DA SE PRESELITE TAMO: Na jednom nude više od 80.000 evra, ovo su USLOVI

Ovih šest mesta u Evropi mame nove stanovnike novčanim grantovima

Objavljeno:

Da li ste ikada sanjali da sve napustite i preselite se u sunčani primorski grad u Italiji ili živopisno planinsko selo u Švajcarskoj? Zamislite i da vam neko plati da to uradite. Ne, to nije fantazija. Mnoga mesta u Evropi su u potrazi za novim stanovnicima i spremne su da ulože velikodušne finansijske podsticaje za njih.

Ovih šest mesta u Evropi mame nove stanovnike novčanim grantovima.

Albinen, Švajcarska

Albinen u švajcarskom kantonu Vale se, kao i mnoga mesta na ovoj listi, bori sa depopulacijom. U alpskom selu sada ima manje od 250 stanovnika. Da bi povećala broj, švajcarska vlada nudi porodicama čak 53.000 dolara da se tamo presele – 25.000 švajcarskih franaka (skoro 27.000 dolara) za odrasle mlađe od 45 godina plus 10.000 švajcarskih franaka (skoro 11.000 dolara) po detetu.

Da biste ovu ponudu mogli da iskoristite, morate da budete državljanin Švajcarske ili bar da imate C boravišnu dozvolu. Podnosioci zahteva takođe moraju da se obavežu da će kupiti kuću u Albinenu i tamo živeti 10 godina.

Sardinija, Italija

Sardinija je turističko žarište sa netaknutim plažama i mnoštvom primorskih odmarališta. Ali njegovo divlje zaleđe privlači manje posetilaca i ima sve manji broj stanovnika.

Sa sve većim brojem sardinskih sela koja se suočavaju sa krizom depopulacije, regionalna vlada je uvela šemu za privlačenje novih stanovnika. Kandidati koji se presele u naselje sa manje od 3.000 stanovnika dobiće isplatu do 15.000 evra.

Novac se mora iskoristiti za kupovinu ili renoviranje nekretnine. Vlada je izdvojila preko 45 miliona evra za ovaj program preseljenja, što je dovoljno da pokrije 3.000 grantova.

Sardinija
Sardinija foto: Profimedia

Preziče Akvarika, Italija

Preziče Akvarika je grad od oko 10.500 stanovnika u južnom regionu Pulje. Formiran od dve opštine – Preziče i Kavarika del Kapo – nalazi se u oblasti Salento duboko u „peti“ italijanske čizme.

Kako bi povećali broj stanovnika, grad je prošle godine pokrenuo kampanju pod nazivom „Dobro došli u Preziče Akvariku“, koja obećava grant od 30.000 evra za one koji kupe kuću i prijave prebivalište u gradu.

Finansijska pomoć će biti dostupna za pokrivanje 50 odsto troškova kupovine kuće, uključujući renoviranje, do maksimalno 30.000 evra, a oko 30 odsto gradskog stambenog prostora ispunjava uslove za program.

Ponga, Španija

Grad Ponga na severozapadu Španije je dom za samo 600 stanovnika. Da bi povećao svoju populaciju, počeo je da nudi novčane grantove.

Oni su trenutno dostupni Britancima i obećavaju 2.600 funti za svakoga ko se obaveže da će živeti u gradu najmanje pet godina, i još 2.600 funti za svaku bebu koja se tamo rodi.

Kalabrija, Italija

Ovo je još jedna prilika da iskusite „la dolce vita“ u jugozapadnom regionu Kalabrije. Oni koji odluče da se presele u selo sa 2.000 stanovnika ili manje mogu da zarade do 28.000 evra.

Oni koji su zainteresovani da se prijave za ovu šemu moraju da imaju 40 godina ili da budu mlađi i da se presele u region u roku od 90 dana od trenutka kad im prijava bude prihvaćena. Oni takođe moraju pokrenuti posao ili naći posao u toj oblasti.

Irska ostrva

Irska nudi značajne finansijske podsticaje za ljude koji su spremni da se presele na jedno od njenih udaljenih ostrva. Projekat je deo šire politike nazvane „Naša živa ostrva“ koja radi na povećanju broja stanovništva u zemlji. Irska ima 30 ostrva bez mostovne veze sa kopnom.

U okviru ovog plana, Irska se nada da će revitalizirati ove priobalne zajednice povećanjem stalnog stanovništva i jačanjem ekonomije. Irska vlada nudi grantove od preko 80.000 evra za one koji se obavežu da renoviraju imanje na jednom od ostrva. Potencijalni stanovnici treba da kupe kuću sa datumom izgradnje pre 1993. godine koja je prazna najmanje dve godine.

Bonus video:

00:59

Cene na Siciliji

(Espreso/ BIZLife)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.