BOLIVIJA PREKINULA DIPLOMATSKE ODNOSE SA IZRAELOM: Ovo su detalji odluke
Palestina, Foto: EPA Isaac Fontana

palestina i izrael

BOLIVIJA PREKINULA DIPLOMATSKE ODNOSE SA IZRAELOM: Ovo su detalji odluke

Bolivija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Izraelom

Objavljeno:

Vlada Bolivije saopštila je u utorak da prekida diplomatske odnose sa Izraelom, optužujući tu zemlju da je počinila zločine protiv čovečnosti u napadima na pojas Gaze. Vlada je "odlučila da prekine diplomatske odnose sa Državom Izrael, u znak osude izraelske agresivne i nesrazmerne vojne ofanzive u pojasu Gaze", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Fredi Mamani na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Bolivija je već prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 2009. godine u znak protesta zbog njegovih napada na pojas Gaze. 2020. godine vlada predsednice Žanin Anes je ponovo uspostavila veze. Mamani je dodao da Bolivija poziva na prekid vatre i okončanje "blokade koja sprečava ulazak hrane, vode i drugih bitnih elemenata za život".

1 / 7 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Ministarka spoljnih poslova Marija Nela Prada rekla je da je konferencija za novinare sazvana "u vezi sa zločinima protiv čovečnosti počinjenim u Pojasu Gaze nad palestinskim narodom". Bolivija je među prvim zemljama koje su aktivno prekinule diplomatske odnose sa Izraelom zbog rata u Gazi, koji je Izrael pokrenuo nakon krvavog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400, a 240 oteto.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je u izraelskom kontranapadu do sada poginulo 8.525 ljudi, uključujući 3.542 dece. Izrael optužuje Hamas da koristi civilne zgrade da bi sakrio borce, komandante i oružje, što Hamas negira.

Bonus video:

07:19

IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE! Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

(Espreso/MONDO/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.