STAROM KONTINENTU PRETI VELIKO NEVREME I POPLAVE: Strašna oluja na pragu EVROPE, izdato više od 70 UPOZORENJA
Poplave, Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

KUCA NA VRATA

STAROM KONTINENTU PRETI VELIKO NEVREME I POPLAVE: Strašna oluja na pragu EVROPE, izdato više od 70 UPOZORENJA

Očekuje se da će utorak i dalje biti jako nevreme, ali će se u noći sa srede na četvrtak pojaviti jaki vetrovi i duža kiša zbog oluje Kiran

Objavljeno:

Evropi preti veliko nevreme i poplave. Oluja Kiran već je počela da plavi delove Irske zbog čega je policija alarmirala građane da ne putuju, dok su zvaničnici izdali meteorološka upozorenja za područja širom Velike Britanije.

Meteorološka stanica „Met Office“ izdala je upozorenje za obilne padavine za veći deo jugoistočnog dela Severne Irske.

Upozorenje je stupilo na snagu u ponedeljak u 21 sat i produžava se do utorka u 9 časova. Nacionalna meteorološka služba prognozirala je da će jaka kiša dovesti do poplava i prekida transporta, a žuto upozorenje pokriva ostatak Severne Irske.

Velike poplave već su prijavljene u okrugu Daun. Naime, gradski kanal je izbio iz obale, dok su u ostalim delovima grada putevi zatvoreni zbog poplava.

Na severu, u Dromantinu, oko 100 ovaca je moralo da bude spaseno ranije nakon što su se zaglavile u poplavljenom polju. Meteorološka služba je upozorila da će pasti i između 25 i 50 mililitra kiše, a na višim terenima moguće je i do 100 mililitra.

Odeljenje za infrastrukturu Stormont saopštilo je da policija upozorava ljude da ne putuju dok traje meteorološko upozorenje.

„Ova upozorenja (‘Met Office’) prate izuzetno kišovit vikend gde su se poplave već dogodile na mnogim putevima. Uporni kišni uslovi na zasićenom tlu neizbežno će dovesti do više lokalizovanih poplava. Mogući su zastoji u saobraćaju, a od građana se traži da razmile o svojim putovanjima i povodu računa ukoliko je putovanje neophodno“, navelo je to odeljenje.

Irska policija je upozorila da će jaka kiša dovesti do velikih poplava i da stoga moli javnost da preduzme određene korake kako bi se potencijalni rizik sveo na minimum.

„Molimo vas, ako je moguće, ostanite kod kuće i ne idite na putovanja ako to nije neophodno. Ako vozite, obratite pažnju na brzinu i budite oprezni“, navela je policija.

Agencija za životnu sredinu izdala je više od 70 upozorenja o poplavama širom Velike Britanije, dok je meteorološka služba izdala žuta upozorenja o kiši od ponedeljka do četvrtka.

Duž južne obale Engleske, „Met Office“ je saopštio da su mogući udari od 129 kilometara na čas, sa 20 do 25 mililitra kiše koja se očekuje u južnim i zapadnim oblastima, ali potencijalno od 40 do 60 mililitra na višim predelima, upozoravajući da bi mogle da se ponove poplave u oblastima koje su bile pogođene olujom Babet.

Poplave su zabeležene tokom vikenda širom Saseksa, uključujući tržni centar u Hejstingsu, koji je evakuisan u subotu zbog velikih poplava. Voda je u tržni centar ulazila kroz vrata.

U nedelju, kamp za kamp prikolice u Bognor Regisu takođe je bio pod vodom, gradski parking supermarketa Tesko isto je bio poplavljen, dok su jaki vetrovi jednoj kući otkinuli krov. Stanovnici su ceo događaj opisali kao „tornado“.

Meteorolog Marko Petanja rekao je da su proteklih nekoliko dana na snazi bila razna upozorenja širom Ujedinjenog Kraljevstva i da će još mnogo njih biti izdato u narednih nekoliko dana, piše Gardijan.

„Glavni fokus u narednih dan-dva je na istok Škotske i severoistok Engleske, gde je na snazi žuto upozorenje na kišu“. Tamo će padati jaka kiša, a zatim će fokus jakih pljuskova biti premešten u delove južne i jugoistočne Engleske i južnog Velsa, kao i na delove Severne Irske“m rekao je on.

Očekuje se da će utorak i dalje biti jako nevreme, ali će se u noći sa srede na četvrtak pojaviti jaki vetrovi i duža kiša zbog oluje Kiran.

„U nekim južnim područjima mogući su udari od 130 do 145 kilometara na sat. Ovo će biti prilično gadna oluja“, rekao je Petanja.

Naime, pre nekoliko dana, oluja Babet je gotvo pokosila Škotsku. Ukupno je više od 400 domova evakuisano zbog očekivanih poplava, a više od 4.000 objekata ostalo je bez struje zbog snažnih olujnih udara.

Na pojedinim mestima su bila istaknuta i upozorenja opasnosti po život, a u nekim gradovima stanovnicima je rečeno da se evakuišu.

Danski mediji su saopštili da će taj region pogoditi verovatno najveće poplave u poslednjih 110 godina.

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.