CEO SVET STREPI ZBOG JEZIVOG SCENARIJA: Zapad i Iran sve OŠTRIJI na rečima, ne vidi se dobar ishod?
Rat u Palestini, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

palestina i izrael

CEO SVET STREPI ZBOG JEZIVOG SCENARIJA: Zapad i Iran sve OŠTRIJI na rečima, ne vidi se dobar ishod?

Rat u Palestini nastavlja da zabrinjava ceo svet, a i Amerika ima sve čvršći stav

Objavljeno:

Rat u Izraelu traje već više od 20 dana i čitav svet strahuje od dalje eskalacije sukoba i njegovog prelivanja na okolne zemlje i šire...

Nažalost, strah da može doći do prelivanja sukoba je i više nego opravdan. Naime, Iran, koji podržavaj Hamas, tvrdi da nije bio uključen u jezive napade na Izrael 7. oktobra, ali navode da podržavaju akciju.

Predsednik SAD Džo Bajden javno je rekao da veruje da je motiv Hamasu da izvrši napad bilo zaustavljanje normalizacije odnosa Izraela i Saudijske Arabije. U toku su, naime, bili pregovori koji su mogli da dovedu do toga da Saudijci priznaju Izrael, što mnoge arapske države, uključujući i Iran, nisu želele da urade.

1 / 6 Foto: AP Photo Ali Mohmoud

Kada se sve ovo uzme u obzir, ne treba da iznenadi što je Zapad veoma zabrinut da bi ovo moglo da se pretvori u regionalni rat, u koji bi se uključio i Iran i njegovi poslušnici.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi rekao je u nedelju da je Izrael "prešao crvenu liniju, što bi moglo da natera sve da krenu u akciju".

Mnogi stručnjaci veruju da Vašington i Teheran ne žele da se ovo pretvori u regionalni konflikt. Ali prostor za pogrešnu procenu je značajan, a u zavisnosti kako će se situacija na terenu dalje odvijati može da se dogodi da sve izmakne kontroli.

"Postoji realan rizik od eskalacije", rekla je za Sky News Sanam Vakil, direktorka programa za Bliski istok i severnu Afriku u Chatham House, istraživačkom centru sa sedištem u Londonu.

Otkako je Hamas pokrenuo terorističke napade, militanti Hezbolaha koji podržavaju Teheran redovno razmenjuju vatru sa Izraelom preko njegove severne granice sa Libanom.

1 / 6 Foto: AP Photo Ali Mohmoud

Iran je takođe prošle nedelje upozorio da bi mogao da ispali projektil na lučki grad Haifu na severu Izraela ako vojska te zemlje nastavi kopnenu ofanzivu punog razmera na Gazu.

Dalje, serija dronova i raketnih napada na američke vojne baze u Iraku i Siriji od militanata povezanih sa Iranom navela je SAD da odgovore slanjem dve grupe nosača u Sredozemno more. Takođe je u petak "ubacila" par borbenih aviona F-16 kako bi bombardovala objekte sirijskog oružja i municije.

"Vašington od nas traži da ne radimo ništa, ali oni nastavljaju da daju široku podršku Izraelu", napisao je Raisi na društvenim mrežama.

Raisi je rekao da su "SAD poslale poruke Osovini otpora (iranskim saradnicima), ali su dobili jasan odgovor na bojnom polju".

Vakil smatra da Iran i Hezbolah verovatno ne žele da se rat proširi, već da prete kako bi sprečili izraelsku kopnenu ofanzivu u punom obimu.

Ipak, kako kaže, militanti koje sponzoriše Iran deluju sa izvesnim stepenom autonomije od Teherana, što dodaje "još jedan sloj neizvesnosti" u čitavu priču.

Bonus video:

01:17

NE MOGU SE OTETI UTISKU DA JE OVAJ SUKOB IZREŽIRAN! Milašinović: Izrael i Hamas imaju krvavu istoriju

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.