UŽAS U POJASU GAZE: Stanovnici ostali BEZ STRUJE, INTERNETA, GORIVA?
Gaza, Foto: AP Photo Ali Mohmoud

sukob u gazi

UŽAS U POJASU GAZE: Stanovnici ostali BEZ STRUJE, INTERNETA, GORIVA?

Bila je jedna od malog broja stanovnika Gaze koji su uspeli pristupiti internetu

Objavljeno:

BEZ telefona i interneta ljudi u Pojasu Gaze su izolovani od sveta i jedni od drugih, a pozivi voljenima, hitnoj pomoći ili kolegama gotovo su nemogući dok Izrael širi vazdušni i kopneni napad.

Međunarodne humanitarne organizacije saopštile su da nestanak struje, koji je počeo u petak naveče, pogoršava ionako očajnu situaciju ometajući operacije spašavanja života i sprečavajući ih da kontaktiraju svoje osoblje na terenu.

Tri sedmice nakon početka rata između Izraela i Hamasa to takođe znači da se prethodni stalni protok informacija, slika i videa iz unutrašnjosti Pojasa smanjio "na kapaljku", što otežava razumevanje opsega i utecaja najnovijih napada.

- Moj mozak ne može pojmiti da stvari mogu postati gore. I evo nas u 21. danu, izgubili smo mogućnost komunikacije. Ako umirete, ne možete nazvati hitnu pomoć. Ako vas pogode, što god se dogodi, ne možete ni sa kim komunicirati - rekla je Plestia Alakad, novinarka iz Gaze, prenosi Indeks.hr.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Govorila je u videu snimljenom u petak naveče i postavljenom u subotu na Instagramu gde ima 1.4 miliona pratilaca. Bila je jedna od malog broja stanovnika Gaze koji su uspeli pristupiti internetu.

- Trebala bih reći svetu što se događa, pa ja sam u Gazi i ne znam što se događa. Nema interneta, nema mreže, nema usluge, nema goriva za kretanje automobilom, nema struje, ničega - rekla je na mešavini engleskog i arapskog.

Podsećamo, ranije danas počela je kopnena operacija Izraela na Pojas Gaze, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

(Espreso / Novosti online, Indeks.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.