Ova droga teroriste pretvara u predatore! Popijete tabletu i postanete zver! (VIDEO)

STRAVA I UŽAS

Ova droga teroriste pretvara u predatore! Popijete tabletu i postanete zver! (VIDEO)

- Kada uzmem "Captagon", strah više ne postoji - kazao je treći korisnik, dok je jedan bivši sirijski borac
Objavljeno: 11:30h

"Captagon", psihostimulans koji sadrži amfetamin i kofein, idealana je droga za podsticanje agresivnosti i uklanjanja straha. Najrasprostranjeniji je među borcima Islamske države. - Ne mogu da spavam, čak ni da sklopim oči. Osećam se nezaustavljivo - rekao je jedan od korisnika droge "Captagon" za dokumentarac BBC emitovan u septembru ove godine dok je drugi dodao da se oseća kao da ima moć u rukama. - Kao da imam moć koju niko drugi nema. Osećaj je fantastičan! - rekao je drugi korisnik za drogu koja se proizvodi u Siriji, a dostupna je širom Bliskog istoka i masovno ga koriste borci na sirijskom bojištu. Novac od nezakonite prodaje troši se na finansiranje novog oružja i zadržavanje sukoba kojem se kraj ne nazire.

Printscreen/You tube/Journeyman Pictures
"Captagon" je psihostimulans, derivat amfetamina koji otupljuje živce i omogućava da se vojnici duže bore bez osećaja bola od rana. Zbog toga se ponašaju kao zveri ili čak i strašnije od toga. Idealan je za poticanje agresivnosti i uklanjanje straha. - Kada uzmem "Captagon", strah više ne postoji - kazao je treći korisnik, dok je jedan bivši sirijski borac koji je govorio za BBC potvrdio isto. - Došao nam je vođa brigade i rekao da ta pilula daje energiju i da je probamo. Tada sam je uzeo prvi put i osećao sam se izvanredno. Ako je deset ljudi ispred vas, možete ih uhvatiti i ubiti. Budni ste sve vreme. Ništa vam nije problem, ne razmišljate o spavanju ni da napustite svoju kontrolnu tačku. Pun si snage i jako hrabar. Osećaj straha zaista ne postoji, sve ste spremni da uradite - ispričao je. Široku upotrebu "Captagona" zabeležila je i Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala koji je u svom prošlogodišnjem izveštaju istakao da je značajno porasla upotreba amfetamina na Bliskom istoku, najviše u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji gde se uhvati 55 odsto amfetamina na svetskom nivou. A prema službenim podacima UN-a za 2013. godinu, 64 odsto svetskih zaplena amfetamina dogodilo se na Bliskom istoku, pri čemu je većina amfetamina bila u obliku "Captagon" tableta.
Printscreen/You tube/Journeyman Pictures
"Captagon" je poznat i u Evropi, gde se vodi kao "nova sintetička droga" na tržištu, registrovana pod stručnim imenom "fenethyllin". Njena proizvodnja cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, pa postoji opravdana sumnja da se islamistički militanti snabdevaju opijatima upravo iz evropskih ilegalnih laboratorija. Proizvedene su prvi put 1960. godine kao lek za hiperaktivnost, narkolepsiju i depresiju.Te pilule su tokom osamdesetih godina prošlog veka zabranjene u većini zemalja nakon što je potvrđeno da izazivaju zavisnost. Lekari kažu da lek ima opasne nuspojave, uključujući psihoze i oštećenja mozga. Libanski psihijatar kaže da ta droga ima tipične efekte kao stimulans. - Postaju pričljivi, ne spavaju, ne jedu, strašno su energični - rekao je. Još jedan bivši borac rekao je da je njegova brigada od 350 vojnika uzela "Captagon" ne znajući da li je droga ili lek. Problem je samo što su neki postali pravi zavisni od njega.

24sata.hr

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.